Składniki:
400 g makaronu orkiszowego świderki, 200 g białego sera, 20 g orzechów włoskich, oliwa z oliwek, sól, papryka, arugula.
Jak przyrządzić?
Do miski włożyć biały ser, dodać sól, obrane orzechy włoskie (drobno posiekane), całość wymieszać aż powstanie kremowa masa, dodać szczyptę pieprzu. Zagotować wodę z solą i wrzucić makaron orkiszowy, gotować go przez 5 minut. Całość - makaron i krem wymieszać delikatnie w jednej misce, polać śmietaną, dodać liście aruguli, wlać trochę oliwy z oliwek i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Potrawa nie wymaga szczególnych narzędzi.
Jak podawać?
Potrawę można podać na dużym białym talerzu, udekorować listkiem bazylii i papryką.
Uwagi:
Forma makaronu zależy od gustu. Do tego przepisu można zaserwować tagliatelle, nitki czy muszelki. Ważne aby był to makaron orkiszowy. Ma naprawdę wyjątkowy smak.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Sabinka |