Składniki:
paczka makaronu pappardelle, kilka prostokątnych serków topionych ZŁOTY EMENTALER (np. 3), 2 łyżki lub trochę więcej śmietany 12%, łosoś wędzony,
czarne oliwki, przyprawy (sól, pieprz, oregano, świeża lub suszona pietruszka,), pomidory, oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Do średniego garnuszka wrzucić serki topione. Czekać aż się trochę rozpuszczą, mieszać (często). W tym czasie można już zagotować i posolić wodę na makaron. Kiedy z serków zrobimy już taką gęstą, klejącą masę, dodać dosłownie troszkę wody (na oko). Mieszać. Obrane ze skórki pomidory dodać do serków i rozgnieść. Dodać śmietanę. Mieszać. W międzyczasie gotować makaron. Dodać przyprawy. Na lekko rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek dodać pokrojonego wędzonego łososia. Po krótkiej chwili dodać na patelnię sos i makaron. Wymieszać. Dodać oliwki, można jeszcze trochę przyprawić. Wymieszać. Pod sam koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory. Gotowe.:)
Uwagi:
Nie podałam ilości wszystkich składników, gdyż uważam, że każdy zrobi to według uznania.:) Tak czy inaczej będzie dobre.:)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | martini |