Słonina - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Płat słoniny (bez skóry) grubej na dwa palce,
zalewa: 2 l wody, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 łyżki cukru, 3 łyżki Vegety, kilka liści laurowych, po 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego i ziołowego, kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca, (ew. dodatkowo kminek, tymianek, gorczyca), 1 duża cebula, 5 ząbków czosnku. Do panierowania słoniny: przyprawa do mięs, kilka ząbków czosnku.

Jak przyrządzić?

Do dużego garnka wlewam zimną wodę, dodaję majonez i musztardę. Trzeba to roztrzepać na malutkie grudki. Dużą cebulę rozcinam na "ósemki" i wraz z pokrojonym czosnkiem i resztą składników zalewy wrzucam do zimnej wody. Stawiam gar na ogień i czekam aż się zagotuje. Próbuję smak (ma być lekko słony). Na małym ogniu pod przykryciem gotuję zalewę jeszcze 10 minut. Zalewa po tym czasie jest gotowa. Słoninę kroję na pasy o szerokości 2 palców i długości takiej, aby nie zawijała się na ścianie garnka. Pasy słoniny wrzucam do wrzącej zalewy. Zalewa ma całkowicie pokrywać słoninę. Niestety ma tendencję do wypływania więc "przytapiam" ją drewnianą łyżką. Czekam aż zalewa ponownie zacznie wrzeć i od tego momentu gotuję słoninę 5-10 minut (ma być miękka ale nie rozgotowana). Następnie odstawiam cały gar z ognia, wkładam do garnka talerzyk (chodzi o to, by słonina pozostawała zatopiona), przykrywam gar i czekam aż wystygnie. (Najlepiej pozostawić na noc). Z zimnej zalewy wyjmuję słoninę i dokładnie ją osuszam papierowym ręcznikiem. Ugotowane paski słoniny panieruję przyprawą do mięs (obficie). Następnie obkładam je cienkimi plasterkami czosnku. Całość zawijam w folię aluminiową, wkładam do lodówki na 1 dzień.

Jak podawać?

Z ogórkiem kiszonym lub konserwowym.

Uwagi:

Słoninę do spożycia kroimy w cieniutkie plasterki, idealna do pieczywa. Wcześniej mrozimy dobrą wódkę :) Ciągle jestem proszony o przepis na moją pyszną słoninę, a jest on "zakopany" w dziale "inne" pt. słonina razy 3.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Autorandrzej

Słonina: Podobne przepisy

Słonina: wypróbuj również

Zupa mięsna - jak ją zrobić?

... paprykęcebulę20 dag wędzonej słoniny lub boczkuząbek czosnkumarchewkapietruszkapół szklanki ryżupól kilograma kiszonej kapustyszklanka bulionupieprz, sól Krok 1 Słoninę lub boczek pokrój w kostkę ... i podsmaż na patelni. Krok 2 Kostka ma też ...

dawno temu

Zupa z ziemniaków

... 30 dag kiszonej kapusty 5 dag słoniny 2 łyżki mąki włoszczyznę cebulę olej chleb ziele angielskie liść laurowy sól natkę pietruszki Ziemniaki i włoszczyznę pokrój i ugotuj w wodzie z dodatkiem soli ... Pod koniec gotowania dodaj kiszoną kapustę ...

dawno temu

Po myśliwsku, czyli przepis na pasztet z zająca

... raj dla podniebienia, zatem zaczynamy: Przygotujcie sobie: Przednią część zająca oraz zajęcze podroby 30 g tłustej wieprzowiny Tartą bułkę Masło 2 jajka 10 g słoniny 1 cebulkę Suchą kajzerkę Przyprawy ... : sól, pieprz, liść laurowy, gałka ...

dawno temu

Smalec domowy

... domowy. Nie trać okazji i już teraz dowiedz się, jak zrobić smalec domowy. Przepis na smalec domowyDo przygotowania smalcu domowego będziesz potrzebowała: 1 kg ładnej słoniny bez skóry,2 cebul,1 jabłka,2 ... na niewielkie kawałki, a jabłko ...

dawno temu

Oatcakes – szkockie ciasteczka owsiane

... ze słoniny smalcu oraz sól. Z tych składników zagniata się ciasto, rozwałkowuje i wycina okrągłe ciastka. Potem dzieli się je na ćwiartki lub mniejsze kawałki i piecze na gorącej blasze lub grubej patelni ...

dawno temu

Ptactwo na patelni i w piekarniku – przepisy na mięso bażanta

... na patelni. Mięso naszpikować go lekko słoniną i usmażyć na patelni, a potem lekko poddusić w winie. W drugim naczyniu podsmażamy cebulkę, by nabrała złocistego kolor (najlepiej na maśle lub margarynie ... , które nakuwamy i dodajemy do nich ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... , że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, więc aby najeść się do syta proponuję dziczyznę. Jeśli chodzi o przyrządzenie mięsa, to warto dodać do niego trochę boczku i słoninę, a na kilogram ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

... , dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką. Tuż przed podaniem zupę posypujemy posiekanym koperkiem.   Gulasz szegedyński500g mięsa z dzika,100g słoniny,500g kiszonej kapusty,200ml czerwonego, wytrawnego wina ... i ścięgien, po czym podsmażamy na ...

dawno temu

Dziczyzna na 5 sposobów

... masłem lub dodajemy plasterki słoniny, po czym układamy mięso (może być z farszem) i posypujemy przyprawami, a następnie zawijamy, jednak niezbyt ciasno. Całość pieczemy w piekarniku o temperaturze ok ...

dawno temu

Zbij cholesterol

... , smalcu lub słoninie. Ograniczeniu powinno podlegać spożycie frytek, chipsów, słodyczy, jajek, mleka i jego przetworów, czyli śmietany, serów żółtych i topionych. Tłuszcze zwierzęce powinny zostać ...

dawno temu

Jak ugotować grochówkę?

... zaczęła je dodawać. Najpierw przysmaż na patelni boczek i wrzuć do zupy. Krok 4 Teraz pora na kiełbasę, którą musisz drobno pokroić i słoninę. Przysmaż je, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj do zupy. Krok 5 ...

dawno temu

Barszcz ukraiński

... , wieprzowina, wołowina oraz grzyby. Ze względu na swą bogatą historię zaobserwować można w niej wpływy polskie, ale też azjatyckie. Najbardziej typowym daniem obok kapuśniaku, słoniny wieprzowej ...

dawno temu

Unikamy kaca kulinarnie

... przed wyjściem, wypić łyżeczkę oliwy z oliwek. W trakcie imprezowania staraj się często przegryzać. Wybieraj przekąski tłuste i treściwe (nie na darmo na Ukrainie przegryza się słoniną w czekoladzie ...

dawno temu

Mięso wieprzowe

... a pokrywającą cały grzbiet słoniną. Szynka natomiast zajmuje obszar pod ogonem, a powierzchnię między nią a nogą określa się mianem golonki. Gdzie indziej znajduje się polędwiczka, która jest elementem ...

dawno temu

Real China

... przygotowują świątecznepotrawy. Kurze łby i łapy wystają z woków, gotowane jaja studzą się wkoszach. Ktoś smaży placki, ktoś kroi grubą słoninę. Międzyogniskami, na tle niewzruszonej tafli wody ...

dawno temu

Święto trzeciego księżyca

... ustawiały woki. Jezioro stało się wielką umywalką, w której płukały się warzywa i drób. Trwało wspólne siekanie słoniny i ziół, przyprawiane plotkami i śmiechem kobiet. Wokół panował nastrój ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... proporcje. Składniki, które potrzebne nam będą do spreparowania wyśmienitego, domowego pasztetu to: po 25 dag mięsa bez kości: wołowego, wieprzowego i cielęcego;0,25 dag boczku;50 dag wątróbki;słonina ...

dawno temu

Powiązane Tematy