Składniki:
Płat słoniny (bez skóry) grubej na dwa palce,
zalewa: 2 l wody, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 łyżki cukru, 3 łyżki Vegety, kilka liści laurowych, po 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego i ziołowego, kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca, (ew. dodatkowo kminek, tymianek, gorczyca), 1 duża cebula, 5 ząbków czosnku. Do panierowania słoniny: przyprawa do mięs, kilka ząbków czosnku.
Jak przyrządzić?
Do dużego garnka wlewam zimną wodę, dodaję majonez i musztardę. Trzeba to roztrzepać na malutkie grudki. Dużą cebulę rozcinam na "ósemki" i wraz z pokrojonym czosnkiem i resztą składników zalewy wrzucam do zimnej wody. Stawiam gar na ogień i czekam aż się zagotuje. Próbuję smak (ma być lekko słony). Na małym ogniu pod przykryciem gotuję zalewę jeszcze 10 minut. Zalewa po tym czasie jest gotowa. Słoninę kroję na pasy o szerokości 2 palców i długości takiej, aby nie zawijała się na ścianie garnka. Pasy słoniny wrzucam do wrzącej zalewy. Zalewa ma całkowicie pokrywać słoninę. Niestety ma tendencję do wypływania więc "przytapiam" ją drewnianą łyżką. Czekam aż zalewa ponownie zacznie wrzeć i od tego momentu gotuję słoninę 5-10 minut (ma być miękka ale nie rozgotowana). Następnie odstawiam cały gar z ognia, wkładam do garnka talerzyk (chodzi o to, by słonina pozostawała zatopiona), przykrywam gar i czekam aż wystygnie. (Najlepiej pozostawić na noc). Z zimnej zalewy wyjmuję słoninę i dokładnie ją osuszam papierowym ręcznikiem. Ugotowane paski słoniny panieruję przyprawą do mięs (obficie). Następnie obkładam je cienkimi plasterkami czosnku. Całość zawijam w folię aluminiową, wkładam do lodówki na 1 dzień.
Jak podawać?
Z ogórkiem kiszonym lub konserwowym.
Uwagi:
Słoninę do spożycia kroimy w cieniutkie plasterki, idealna do pieczywa. Wcześniej mrozimy dobrą wódkę :) Ciągle jestem proszony o przepis na moją pyszną słoninę, a jest on "zakopany" w dziale "inne" pt. słonina razy 3.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | andrzej |