Składniki:
500 g dojrzałych pomidorów, 1 mały ogórek, po 1 czerwonej i zielonej papryce, ząbek czosnku, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka przecieru pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, 2 kromki białego chleba, 2 łyżki posiekanych świeżych ziół i bazylii.
Jak przyrządzić?
Odłóż 1-2 pomidory, 1/3 ogórka. Pozostałe pomidory i ogórki obierz ze skóry i pokrój w kostkę, a paprykę w paski. Zmiksuj warzywa, dodaj czosnek, oliwę, ocet balsamiczny i przecier pomidorowy. Schłódź całość, a następnie przelej do małych miseczek. Warzywa wcześniej odłożone pokrój na małe kawałeczki i ozdób nimi miseczki. Serwuj z grzankami usmażonymi na patelni na oliwie z oliwek i udekoruj listkami bazylii.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mario35 |