Składniki:
Na szaszłyka: łopatka wieprzowa bez kości, boczek wędzony lub podgardle wędzone, cebula, sól, pieprz mielony, pieprz ziołowy, przyprawa do mięs, oliwa, patyczki do szaszłyka. Na polewę: musztarda stołowa, ketchup pikantny, sok z cytryny, syrop malinowy (lub cukier), sól, pieprz mielony, pieprz ziołowy, oliwa.
Jak przyrządzić?
Łopatkę kroimy na szaszłykowe kawałki (ok. 4 cm średnicy i grubości ok. 1,5 cm), pokrojone mięso wrzucamy do miski i na 1 kg masy przyprawiamy : 1 łyżeczka soli, 1 łyżka przyprawy do mięs, po 1 łyżeczce pieprzu mielonego i ziołowego, 4 łyżki oliwy. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc.Z boczku lub podgardla zdejmujemy skórę. Ładny chudy boczek kroimy na kawałki jak mięso, tłusty boczek 2 razy cieniej, natomiast podgardle w zupełnie cieniutkie plasterki. Cebulę kroimy w krążki (kto ma deskę do krojenia warzyw to na grubsze ustawienie). Na patyczki nabijamy kolejno: mięso, boczek, cebula itd. na przemian. Nabity szaszłyk z obu stron dociskamy, aby nie był luźny ale zwarty. Przygotowanie polewy: do miseczki 1 łyżka musztardy, 1 łyżkaketchupu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka syropu malinowego, szczypta soli, po szczypcie pieprzu mielonego i ziołowego - wszystko to dokładnie rozbełtać. Próbujemy smak - ma być bardziej kwaśny niż słodki. Na tym etapie mażemy regulować smak sokiem z cytryny lub syropem. Na samym końcu powolutku (tak jak przy majonezie) ciągle mieszając "wkręcamy" 2-3 łyżki oliwy. Szaszłyki układamy na suchej zimnej blaszce, smarujemy je z wierzchu i z boków polewą (ja to robię szerokim pędzelkiem). Blaszkę wkładamy do piekarnika na obieg termo na 50 min. i temp. 180 C. W czasie pieczenia szaszłyków nie obracamy.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem (patrz w "inne"- Ryż do szaszłyka).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Autor | andrzej |