Składniki:
Jagnięcina, cebula biała i czerwona, papryka świeża dowolnego koloru, rosół z kury w słoiczku lub kostka bulionowa, pieczarki lub(opieńki, kurki, boczniak), przyprawa do mięs bez konserwantów, koncentrat pomidorowy, pieprz mielony, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca, tymianek, czosnek, majeranek, sól.
Jak przyrządzić?
Jagnięcinę pokroić na kawałki licząc 4-5 kawałki na osobę, obsmażyć ją na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu, następnie mięso przełożyć do garnka i posypać przyprawą do mięs i wymieszać. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, grzyby, zeszkloną na patelni cebulę (pokrojoną w piórka ), pieprz, pieprz ziołowy, szczyptę tymianku, liście laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren jałowca, wszystko to zamieszać. Gotujemy bulion i rozprowadzamy w nim trochę koncentratu pomidorowego (1 łyżeczka na 2 szklanki bulionu). Gorącym bulionem zalewamy mięso (ma go być tyle, żeby nie przykrywał mięsa, bo wyjdzie zupa, więc lepiej mniej, zawsze później można dolać). Gar stawiamy na mały ogień i dusimy mięso pod przykryciem często mieszając. Gdy mięso będzie już miękkie, dorzucamy pokrojoną w kwadraty paprykę. Dusimy dalej bez przykrycia, aż papryka zmięknie. Doprawiamy majerankiem i ew. solą.
Jak podawać?
Z ziemniakami, frytkami, ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Autor | andrzej |