Składniki:
6 łyżek ciemnego sosu sojowego, 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, papryka ostra chili lub pieprz Cayenne, 1 jajko, 6-8 szt. małych pieczarek, pierś kurczaka, 6 łyżek posiekanej w piórka cebuli, 8 szklanek rosołu chińskiego - (przepis poniżej), suszone grzyby moon, (przyrządzić wg przepisu na opakowaniu), pokroić w cienkie paseczki, garść sojowego lub ryżowego makaronu nitki, oliwa do smażenia, pietruszka zielona lub szczypiorek do dekoracji, sól do smaku, (bardzo ostrożnie, gdyż sos sojowy jest słony), mięso kurczaka na rosół (najlepiej skrzydełka ok. 4-5 szt.), 1 kg kości wieprzowych,
łyżeczka soli, 2-3 plasterki świeżego imbiru lub ¾ łyżeczki imbiru w proszku, 2 łyżki przyprawy typu Vegeta, jarzynka.
Jak przyrządzić?
Chiński rosół:
Do garnka włożyć wcześniej opłukane mięso kurczaka i kości wieprzowe. Zalać wodą, (ok. 4-5 l) Gotować na średnim ogniu 5 minut. Zbierać szumowiny z powierzchni. Osolić, dodać imbir i gotować na minimalnym ogniu około 1,5 godziny. Uzyskany wywar przecedzić, doprawić Vegetą, gotować 3 minuty na średnim ogniu. Wystudzić, zebrać nadmiar tłuszczu i ponownie zagotować.(Można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku.)
W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 5-6 łyżkami wody, sosem sojowym i pieprzem. Odstawić.Pieczarki i pierś kurczaka pokroić w plasterki.W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę chili, włożyć cebulę i smażyć przez 2 minuty. Wlać rosół, dodać pieczarki i mięso kurczaka. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Mieszając wlewać do zupy wcześniej przygotowaną mąkę ziemniaczaną z sosem sojowym. Podgrzewać do zgęstnienia, cały czas mieszając. Mieszając zupę, powoli przez widelec, wlewać mocno roztrzepane jajko tak, aby powstawały nitki. Dodać do zupy grzyby moon i garść makaronu. Udekorować pokrojoną pietruszką lub szczypiorkiem.
Jak podawać?
Bardzo gorącą, porcjowaną w niewielkich miseczkach.
Uwagi:
Zupa musi mieć ostry, zdecydowany smak. No cóż, nie jest to przepis łatwy, a na pewno pracochłonny. Za to smak tej zupy wszystkie trudy jej przygotowywania wynagradza.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 135 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 9 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Seth |