Składniki:
Żołądki drobiowe - 1 kg, marchew - 1 kg, seler - 1 szt. (jak duży to 1/2), cebula - 3 szt., papryka świeża - 2 szt.
Przyprawy:
Delikat Knorra do mięs, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, ziele angielskie, liść laurowy.
Jak przyrządzić?
Żołądki czyścimy, obsypujemy obficie Delikatem, i obsmażamy na bardzo gorącym tłuszczu. Ja stosuję smalec. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, mieloną paprykę (słodkiej całą torebkę, ostrej do smaku). Do momentu zagotowania trzymamy na mocnym ogniu, następnie ogień zmniejszamy. W międzyczasie marchew kroimy w krążki, selera w drobną kostkę i również obsmażamy przez około 10 minut, po czym dorzucamy to do żołądków. Kolej na cebulę, która też musi być pokrojona jak najdrobniej i obsmażona na ciemnozłoty kolor. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Gotujemy aż żołądki staną się zupełnie miękkie.Po wrzuceniu świeżej papryki, może zajść konieczność dosolenia. Ja staram się sypać, na początku do żołądków tyle Delikata, by nie było to konieczne.
Jak podawać?
Wymyśliłem tę zupę jako typowe danie "jednogarnkowe". Z pieczywem wystarcza w zupełności za cały obiad. Co ciekawe, na drugi dzień po odgrzaniu jest, moim zdaniem, jeszcze smaczniejsza.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Adam |