Składniki:
300g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, pół cebuli, ząbek czosnku, oregano, świeża bazylia (jakkolwiek to brzmi, nie myj bazylii, jeśli masz ją w domu w doniczce, bo inaczej straci cały aromat), sól, pieprz, pomidory całe w puszce, papryka w proszku, parmezan, makaron spaghetti, masło, olej.
Jak przyrządzić?
Najpierw robimy sos. Dwie łyżki oleju i łyżkę masła wrzuć na patelnię, pokrój cebulę w kostkę i przepuść czosnek przez praskę, wrzuć na patelnię na mały ogień. Pokrój bazylię (ok.10 listków) w cienkie paski i dorzuć do cebuli. Nie dopuść by była złota, bo będzie gorzka. Jeszcze jak tylko lekko się zeszkli, wrzuć mięso i widelcem podziel je na bardzo drobne. To bardzo ważne, by mięso nie było posklejane. Osól, opieprz, dodaj paprykę i szczyptę oregano, (nie dużo bo będzie gorzkie). Wstaw wodę na makaron (tylko wodę z solą. Nie potrzeba dodawać do wody oliwy, to zbędne gdyż spaghetti po ugotowaniu dodamy od razu do sosu więc nie będzie sklejone. Nie musisz też przelewać zimną wodą. To sos wykona całą robotę:), może to brzmi dziwnie, ale zaufaj mi) do mięsa dodaj pomidory z puszki i smaż około 10 minut jeszcze aż pomidory się rozpadną. Próbuj cały czas! To ważne. Doprawiaj, jeśli czegoś brakuje. Gdy makaron jest gotowy, odlej wodę i bez przelewania zimną wodą wrzuć do sosu i przemieszaj. Podawaj z tartym parmezanem. Smacznego.
Uwagi:
Ten przepis widziałam w telewizji u star-kucharza Włocha. Postanowiłam wypróbować. Mojego chłopaka tak to oczarowało, że przez cały tydzień musiałam mu to gotować codziennie. Odważcie się!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Autor | KasiuniaW |