Składniki:
200 g makaronu razowego, 200 g pokrojonej, wydrążonej dyni, 1 pierś z kurczaka, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki mielonego imbiru, sól, pieprz do smaku, kilka goździków.
Sos: 1 duża łyżka sera mascarpone, 1 jajko, 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%, 3 łyżki śmietany kremówki 18% lub 30%, sól, pieprz do smaku.
Do posypania: ser żółty.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Podsmażyć na oliwie z oliwek lub oleju. Dodać sól, pieprz i szczyptę curry. Dynię pokroić w kostkę o grubości około 1-2 cm i zamarynować przez chwilę w przyprawach. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wysypać makaron, na makaron usmażonego kurczaka i na wierzch pokrojoną dynię. Gdzieniegdzie powkładać goździki. Sos: W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu na gładką masę i wylać na przygotowaną zapiekankę makaronowo-dyniową. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-30 minut. Wykładać na talerze i posypać grubo startym żółtym serem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |