Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (pół na pół mieszane wołowo- wieprzowe i cielęce), duża czerwona cebula, mała papryka (najlepiej czerwona), pęczek natki pietruszki, 2,3 ząbki czosnku, 2 jajka, tarta bułka, kajzerka, przyprawa do mięsa mielonego, czarny pieprz, sól, sok z limonki lub cytryny, oliwa do smażenia.
Jak przyrządzić?
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w małą kosteczkę. Cebulę i natkę pokroić drobniutko. Warzywa wrzucić do miski, dodać mięso mielone, 2 jajka, przyprawy, kajzerkę namoczoną i odciśniętą, czosnek przeciśnięty przez praskę i trochę tartej bułki. Dokładnie wymieszać, skropić sokiem z limonki i ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie wyjąć i przygotować sobie talerz obsypany tartą bułką. Dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie formować małe klopsiki w formie kuleczek, obtaczać je dokładnie w tartej bułce i smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie i dość silnym ogniu po parę minut z każdej strony, potem zmniejszyć ogień, przykryć i jeszcze paręnaście min. dosmażać, obracając przynajmniej raz. Pyszne po prost z pieczywem, ale pewnie można się bardziej popisać ;) Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Autor | punia |