Składniki:
10 średnich pieczarek (lub 20 małych, 1-2 pomidory, 1/2 papryki (kolor dowolny, jaką kto lubi), mały pęczek rzodkiewek lub kilka większych bulw (zależy jakie uda się kupić), 1 cebula dość duża cebula, 2 łyżki kukurydzy z puszki lub fasolki, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, Vegeta lub inna przyprawa uniwersalna, szczypta cukru, odrobina oleju lub oliwy (do smażenia pieczarek), łyżka majonezu lub sosu sałatkowego.
Jak przyrządzić?
Pieczarki kroimy w kostkę (ok. 1 cm), 2 plasterki cebuli podobnie, pieczarki wraz z cebulą smażymy bardzo krótko (ok. 2 minuty) na odrobinie oleju-lekko solimy i dodajemy pieprz. Wrzucamy do salaterki studzimy. Pomidory (ze skórką lub obrane, wg. uznania), paprykę, rzodkiewki oraz resztę cebuli kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek. Dodajemy kukurydzę lub fasolkę. Czosnek ucieramy, łączymy z resztą składników. Doprawiamy Vegetą, majonezem lub sosem oraz resztą przypraw.
Uwagi:
Rewelacyjna zarówno na wegetariańskie przyjęcia jak i w charakterze dodatków dla "mięsożerców";) Wspaniała na co dzień i od święta.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | sunwheel |