Składniki:
1 opakowanie krewetek mrożonych (500 g), nudle ok. 200 g (może być makaron sojowy lub ryżowy), 2 papryczki chilli, 1 cebula biała, 2 jajka, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z limonki ew. z cytryn, 4 ząbki czosnku, olej z orzeszków ziemnych, ciemny sos sojowy.
Jak przyrządzić?
Krewetki rozmrozić przelewając gotowaną wodą, wsypać do miski, dodać zalewę z 1 łyżki miodu oraz 3 łyżek sosu sojowego i zostawić na ok. 10 min. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, zahartować zimną wodą, osuszony makaron włożyć do miski, dodać łyżkę oleju z orzeszków i łyżkę sosu sojowego. Na patelni podsmażyć krewetki ok. 5 min. Do woka wlać 1 łyżkę oleju, dodać pokrojoną w grubsze paski cebulę, dodać pokrojone drobno papryczki chilli (bez pestek) i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażać ok. 2 min. Dodać sok z limonki, podsmażać jeszcze ok. minuty. Dodać krewetki, aby przeszły zapachem i smakiem przypraw ok. 5 min., tak połączone warzywa z krewetkami odłożyć na talerz. W tym samym woku (nie myjąc go) podsmażyć roztrzepane jajka, kiedy jajka lekko się zetną, dodać nudle, podgrzać ciągle mieszając, kiedy będą ciepłe, dodać krewetki z warzywami (ale bez zalewy z sosu sojowego ), wymieszać i gotowe.:)
Potrzebne przybory:
Wok, praska, patelnia, miska.
Uwagi:
Opcjonalnie można dodać ziarna sezamu i orzeszki nerkowca uprażone wcześniej na suchej patelni:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | malina-m11 |