Składniki:
makaron spaghetti, 0,5 kg. mięsa mielonego, 1 duża marchewka, 4-6 ząbków czosnku, 1 cebula, kilka plasterków boczku (do smaku), 1 kostka rosołowa, sos pomidorowy (kilka możliwości w zależności od czasu i chęci:) - sos spaghetti gotowy w słoiku, koncentrat lub przecier pomidorowy, prawdziwe pomidory. Ja zazwyczaj mieszam ze sobą dwie ostatnie opcje), przyprawy (oregano, bazylia).
Jak przyrządzić?
Kroimy cebulę na drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce i dodajemy do niej wyciśnięty (lub drobno pokrojony) czosnek, kroimy boczek w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dzielimy miejsce na niej na trzy części. Na jednej będziemy podsmażać cebulę, na drugiej marchew z czosnkiem, na trzeciej boczek (dobrze aby nie mieszać ze sobą poszczególnych składników, zanim nie będą podsmażone). W filiżance rozpuszczamy we wrzątku kostkę rosołową. Mieszamy składniki na patelni, dodając mięso mielone, wszystko zalewamy zawartością filiżanki, przykrywamy i zostawiamy do podduszenia na 30 min. Ważne, aby nie solić mięsa dodatkowo, kostka rosołowa załatwi to za nas. Po upływie pół godziny zdejmujemy pokrywkę i dodajemy sos. Jeśli wybieramy sos do spaghetti w słoiku, wystarczy dodać go, wymieszać i gotować całość jeszcze kilka minut. W przypadku przecieru czy koncentratu ja osobiście preferuję wymieszanie ich z "żywymi" pomidorami. W tym celu obieram kilka sztuk ze skóry (wcześniej zalewając je wrzątkiem na kilka sekund - wtedy skórka ładnie schodzi), kroję i dodaję do farszu wraz z przecierem pomidorowym. Czekam aż zmiękną. Doprawiam do smaku ziołami prowansalskimi. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przepis nie jest skomplikowany, a nieraz zachwycił moich gości. Polecam. Smacznego!
Jak podawać?
Makaron polany sosem udekorować listkiem świeżej bazylii ;)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | lasofell |