Składniki:
CIASTO SEROWE:
ser biały - 1,5 kg, 12 jaj, cukier - do smaku ja używam niepełnej szklanki, 2 szt. cukru waniliowego, 1 cały budyń waniliowy, 1,5 kostki margaryny.
MASA:
1 kostka margaryny , 2 serki homo - waniliowe, 5 łyżek mleka w proszku (takie tradycyjne).
Jak przyrządzić?
Margarynę utrzeć z żółtkami oraz cukrem i cukrem waniliowym (ja z przygotowanej szklanki cukru odsypuję zwykle 3-4 łyżki cukru i daję je do żółtek, a potem ucieram, natomiast pozostałą większość cukru z przygotowanej szklanki dodajemy do białek, żeby usztywnić pianę), dodać zmielony ser, ale po trochu, nieustannie ucierając i posypując dodawane porcje sera budyniem. (Masa musi być dokładnie utarta!). Białka ubić na sztywno (dodajemy pozostały cukier, usztywniając pianę). Ubitą na sztywną pianę dodajemy delikatnie do masy serowej i ostrożnie mieszamy łyżką, aby zachować pulchność (absolutnie nie używać w tym momencie miksera). Wylać ciasto na blaszkę - piec około 1 h w temperaturze 150 st. C.Margarynę utrzeć do białości, następnie dodać serki homo i mleko w proszku. Posmarować ostudzony sernik i posypać płatkami migdałowymi po wierzchu.
Jak podawać?
Z dobrą kawą ;)
Uwagi:
Do białek na początku ubijania piany dodajemy szczyptę soli, wtedy łatwiej ubić pianę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Autor | Majkel |