Składniki:
befsztyk lub rumsztyk - 2 porcje, sałata little gem - 2 sztuki, 1 mango, cytryna, orzechy włoskie - 2 garści, pieprz, sól, masło czosnkowe lub ziołowe.
Jak przyrządzić?
1. Sałatę kroimy na pół wzdłuż, smażymy na patelni grillowej na zloty kolor, najlepiej na oleju orzechowym (2 łyżki), ale może być i inny. W tym samym czasie na tej samej patelni podsmażamy też orzechy włoskie, by wydobyć ich smak. Befsztyk powinien mieć temp. pokojową, czyli wyciągnąć go z lodówki przed obsmażaniem 30 min. wcześniej. Stek smażyć ok. 1,5 min. z każdej strony, na złoto brązowy kolor, na tłuszczu do mięsa, żaden olej. Nie solimy, ale możemy popieprzyć. Podsmażone mięso kładziemy na folię aluminiową, dajemy na steki po łyżeczce masła czosnkowego lub ziołowego, solimy i szczelnie zawijamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni na jakieś 4-5 min. Następnie wyciągamy mięso i w folii, pozwalamy odpocząć, czyli nie rozwijamy jeszcze przez 3-4 min. Na talerz kładziemy po 2 połówkach sałaty, na nią mango, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy orzechami, pieprzymy lekko i do tego obok kładziemy nasz stek, polewając sosem własnym z masłem, które się stopiło. Sałatę najlepiej zacząć przygotowywać w momencie, gdy mięso wędruje do piekarnika, wtedy wszystko będzie ciepłe. Smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Netka |