Miruna w zalewie octowej - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

filety Miruny ze skórą (lub z innej
ryby), sól, pieprz, mąka, jajko, bułka tarta, olej.
Zalewa: 4 szklanki wody, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 płaskie łyżki soli, 3 pełne łyżki cukru+syrop malinowy 3-5 łyżek (lub sam cukier 6 łyżek), 2-3 cebule (1 może być czerwona), (kawałek marchewki, papryka czerwona), ocet 10% - 3/4 szklanki.

Jak przyrządzić?

Pokrojoną na 5 cm kawałki, osuszoną rybę, lekko solimy i pieprzymy, a następnie panierujemy jak schabowe (mąka, jajko, bułka). Smażymy na złoto z obu stron na małej ilości oleju (najpierw skórą do góry). Usmażoną rybę odstawiamy. Kawałek marchewki kroimy w cienkie półplastry, cebulę w piórka, paprykę w słupki. Pokrojone warzywa podsmażamy chwilę na patelni na oleju. Gotujemy oddzielnie wodę dodajemy liść laurowy i ziele angielskie (10 min. musi wrzeć pod przykryciem), wyławiamy liście i ziele i wyrzucamy. Wodę solimy, słodzimy, dolewamy ew. sok malinowy, dodajemy musztardę i koncentrat.Wrzucamy podsmażone warzywa i czekamy aż znowu będzie wrzało. Dolewamy ocet i znowu ma się zagotować. Mieszamy, wyłączamy, czekamy do ostygnięcia. Mamy chłodną zalewę i chłodną usmażoną rybę. W pojemniku (słoik, garnek, naczynie) układamy warstwami rybę i warzywa z zalewy i zalewamy resztą zalewy. Do konsumowania musimy zaczekać min. 24 godziny.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Autorandrzej

Miruna w zalewie octowej: Podobne przepisy

Miruna w zalewie octowej: wypróbuj również

Smażone udka w pysznej zalewie

... Skoro jest sobota, możesz przygotować na obiad coś pysznego i wyjątkowego. Co powiesz na smażone udka w pysznej zalewie. Rodzina się nie oprze, a ty pachnącym sposobem zmusisz wszystkich, by usiedli przy jednym stole. Co najlepsze, nikt nie ...

dawno temu

Ryby w occie

... można także zrobić ryby w zalewie octowej. Co więcej, niektóre z wymienionych sposobów przetwarzania można łączyć. I tak w zalewie octowej umieścić możemy zupełnie surowe mięso ... należy przełożyć cebulą i całość zalać przygotowaną wcześniej i ...

dawno temu

„Podpalacz”, Wojciech Chmielarz

... Okazuje się, że w zalewie polskich kryminałów wciąż trafiają się perełki. Podpalacz ma porządną fabułę, detale pracy policyjnej wypadają wiarygodnie, główny bohater jest po prostu świetny. Wojciech Chmielarz nie jest wybitnym pisarzem, ale ...

dawno temu

„Dziewczyna ze śniegiem we włosach”, Ninni Schulman

... może się znużyć? Na Dziewczynę ze śniegiem we włosach składają się wątki, które znaliśmy już wcześniej. Powieść czyta się całkiem przyjemnie. I tylko tyle. W zalewie powieści z północy to zdecydowanie za mało. ... , że Ninni Schulman jest złą ...

dawno temu

Ocet jabłkowy wspomaga odchudzanie

... domowej spiżarni. Japońscy naukowcy udowodnili, że ocet jabłkowy, stosowany w marynatach, sosach i dressingach do sałatek, może pomóc w walce z nadmiarem kilogramów. Badacze dowodzą, że główny składnik octu, którym jest kwas octowy, uaktywnia ...

dawno temu

"28 tygodni później", reż. Juan Carlos Fresnadillo

... W zalewie tandetnych horrorów klasy B i C, które robią zombi czarny PR, 28 tygodni później jest godnym uwagi wyjątkiem. Nawiązuje do chlubnych tradycji starych arcydzieł Romero ... amerykańskich żołnierzy w Abu Ghraib i Guantanamo. W zalewie ...

dawno temu

Botoks pod pachy?

... Brzmi jak modowe szaleństwo dla znudzonych celebrytek? Tak, to możliwe i nie chodzi o wygładzenie skóry w tym miejscu. Miło się czasem dobrze spocić w szale uniesienia. Gdy jednak zalewa cię pot w innych okolicznościach i powoduje dyskomfort, ...

dawno temu

"Afgańczyk", Frederick Forsyth

... W zalewie literatury sensacyjnej i szpiegowskiej Forsyth nieodmiennie wyróżnia się wśród zgrai epigonów specyficznym stylem nawiązującym do reportażu, co nadaje opowieści wiarygodność. Dziennikarski ...

dawno temu

Piwna odżywka do włosów Catherine Zeta Jones

... Metod odżywiania włosów jest sporo. Rynek kosmetyczny co rusz zalewa nas istną lawiną produktów i jak zawsze obiecuje cuda. Dla niedowiarków w „sekretną moc” tych specyfików zawsze pozostaje ...

dawno temu

Pieczona cukinia

... inspiracja dla wielu innych potraw. Można je przecież jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu albo upieczeniu, a zamknięcie ich w zalewie pozwala nam choć trochę przypomnieć sobie smak minionych ...

dawno temu

Zielona glinka - dlaczego warto ją stosować?

... Rynek zalewa nas najróżniejszymi kosmetykami, jedne z nich tworzone są z tego co na ziemi, inne z tego, co pod nią. Ten drugi przypadek dotyczy zielonej glinki. Jakie są jej zastosowania? Czy zielona ...

dawno temu

Jak zrobić fasolkę szparagową w sosie pomidorowym?

... 4 Gotuj fasolkę przez 10 minut, a następnie odcedź i przełóż do zalewy. Duś wszystko 15 minut. Krok 5 Przetwory zazwyczaj wkłada się do słoiczków. Podobnie będzie z fasolka szparagową w sosie ...

dawno temu

Smutni turyści

... Media trąbią, że coraz więcej turystów przyjeżdża do naszego pięknego kraju. To prawda, zwłaszcza w wakacje wsie zalewa fala Niemców z dziećmi, którzy są zachwyceni faktem, że w jakimś dzikim kraju ... Media trąbią, że coraz więcej turystów ...

dawno temu

Ogórki konserwowe

... umieścić w słoikach. Wodę trzeba zagotować, dodając do niej cukier, sól i ziele angielskie. Po zdjęciu garnka z ognia należy wlać do niego 75 ml octu. Przygotowaną zalewę wlewamy do słoików ...

dawno temu

Ryba pieczona w sosie imbiorowym

... i pieprzem. Krok 3 Pora na aromatyczne przyprawy. Posiekaj drobno cebulę, a imbir obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Krok 4 A teraz zalewa do ryby. Wymieszaj piwo z miodem i 2 łyżeczkami ...

dawno temu

Pomocy! Moje dziecko nie ma gustu!

... Wystarczy przejść się do sklepu z zabawkami, żeby stwierdzić, że zalewa nas fala tandety. Dzieci przebywają w otoczeniu tandetnych piszczących różowo-zielonych maskotek, lalek wyglądających ...

dawno temu

Bądź bardziej "slow"

... Obyś żył w ciekawych czasach - mówi znane powiedzenie. I mamy ciekawe czasy. Ludzie umierają z przepracowania! Coraz trudniej nadążyć za błyskawicznym tempem życia. Zalewa nas fala nowości, wciąż coś ...

dawno temu

Śledzie - co powinnaś o nich wiedzieć

... , a pomimo moczenia w wodzie śledzie nadal są zbyt słone, możesz je zanurzyć w herbacie. To pomysł zaczerpnięty od rosyjskich szefów kuchni. Krok 4 Kiedyś w Polsce bardzo popularne były surowe śledzie. Wystarczyło oprószyć je mąką i usmażyć, a ...

dawno temu

Powiązane Tematy