Składniki:
filety Miruny ze skórą (lub z innej
ryby), sól, pieprz, mąka, jajko, bułka tarta, olej.
Zalewa: 4 szklanki wody, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 płaskie łyżki soli, 3 pełne łyżki cukru+syrop malinowy 3-5 łyżek (lub sam cukier 6 łyżek), 2-3 cebule (1 może być czerwona), (kawałek marchewki, papryka czerwona), ocet 10% - 3/4 szklanki.
Jak przyrządzić?
Pokrojoną na 5 cm kawałki, osuszoną rybę, lekko solimy i pieprzymy, a następnie panierujemy jak schabowe (mąka, jajko, bułka). Smażymy na złoto z obu stron na małej ilości oleju (najpierw skórą do góry). Usmażoną rybę odstawiamy. Kawałek marchewki kroimy w cienkie półplastry, cebulę w piórka, paprykę w słupki. Pokrojone warzywa podsmażamy chwilę na patelni na oleju. Gotujemy oddzielnie wodę dodajemy liść laurowy i ziele angielskie (10 min. musi wrzeć pod przykryciem), wyławiamy liście i ziele i wyrzucamy. Wodę solimy, słodzimy, dolewamy ew. sok malinowy, dodajemy musztardę i koncentrat.Wrzucamy podsmażone warzywa i czekamy aż znowu będzie wrzało. Dolewamy ocet i znowu ma się zagotować. Mieszamy, wyłączamy, czekamy do ostygnięcia. Mamy chłodną zalewę i chłodną usmażoną rybę. W pojemniku (słoik, garnek, naczynie) układamy warstwami rybę i warzywa z zalewy i zalewamy resztą zalewy. Do konsumowania musimy zaczekać min. 24 godziny.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | andrzej |