Składniki:
1 pierś z indyka, 10 dag boczku wędzonego, olej lub oliwa z oliwek, woda mineralna gazowana, sól, pieprz kolorowy, czosnek, przyprawa węgierska do drobiu.
Jak przyrządzić?
Pierś z indyka nacinamy w poprzek w odległościach co 1,5 cm. Tak naciętą pierś nacieramy oliwą z oliwek lub olejem, następnie nacieramy przyprawami wg uznania (ja dodaje sól, pieprz kolorowy, czosnek, przyprawa węgierska do drobiu), odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Po wyjęciu w nacięte miejsca wkładamy plasterki boczku po jednym do każdego nacięcia. Tak przygotowaną pierś wkładamy do rondla, opiekamy dookoła, następnie zalewamy wodą mineralną około 2-3 cm, aby mięso lekko się dusiło, ale nie gotowało w samej wodzie, i utrzymujemy poziom wody w rondlu do 2 cm:), po około 2 godzinach indycza pierś jest gotowa :)Życzę smacznego!
Jak podawać?
Potrawa smakuje najlepiej z sałatką ze świeżych warzyw :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 21 zł |
Autor | Kasik89 |