Składniki:
Ciasto naleśnikowe: mąka żytnia drobna, jaja, mleko, woda, sól, oliwa z oliwek.
Farsz: hummus (whomus), szpinak liściasty, dymka, czosnek, sól, pieprz, masło klarowane.
Jak przyrządzić?
Naleśniki smażymy, pozostawiając je trochę bledsze niż zazwyczaj. Dzięki drobnej mące żytniej placki są grubsze i bardziej elastyczne niż te tradycyjne, pszenne. Szpinak rwiemy na drobniejsze kawałki, blanszujemy. Cebulkę podsmażamy z czosnkiem na maśle klarowanym. Dodajemy szpinak. Doprawiamy wedle uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz dokładnie odparowujemy. Naleśniki smarujemy hummusem, następnie układamy na nim nasz szpinak. Całość zawijamy lub składamy i smarujemy oliwą na wierzchu. Gotowe naleśniki opiekamy na grillu z obu stron. Zamiast grilla można użyć patelni do grillowania lub grilla elektrycznego. Podajemy z sosem jogurtowym i sałatą.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | arabska_utopia |