Składniki:
0,5kg mielonego mięsa z indyka, duża cebula, dwie średnie marchewki, 30 dkg pieczarek, pół puszki zielonego groszku, kilka łyżek kukurydzy, dwa ząbki czosnku, 2 jajka, grahamka namoczona w mleku, bułka tarta, sól, pieprz, przyprawy.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić, dodać startą na tarce marchewkę i lekko podsmażyć, po chwili dodać starte na tarce pieczarki, przesmażyć jeszcze dwie minuty, odsączyć (warzywa ścieramy na grubych oczkach). Mięso wrzucić do miski, dodać przestygnięte warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, groszek, kukurydzę, jajka, odciśniętą grahamkę i przyprawy. Jeśli masa jest za rzadka, dosypać bułkę tartą. Formować nieduże podłużne kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju. Z masy można też zrobić pulpety, gotować przez chwilę w osolonej wodzie, a następnie udusić w sosie pomidorowym.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Usta Mariana |