Składniki:
mięso [0.5 kg] (w zależności od upodobania, ja robiłam z wieprzową szynką), pomidory [2 szt.], ogórek gruntowy [1 szt.], czosnek [2 ząbki], cebula [1 szt.], musztarda [2 łyżeczki] (czubate),keczup [2 łyżeczki], kostka rosołowa [1 kostka] (wołowa lub wieprzowa), sól, pieprz, czosnek granulowany, ryż brązowy [3 op.] (3 woreczki, zamiennie makaron z zupek chińskich), olej (do smażenia), mąka [2 łyżki] (do podbicia).
Jak przyrządzić?
Mięso i cebulę kroimy w kostkę. Samą cebulę wrzucamy do rozgrzanego w garnku oleju i podsmażamy na złoty kolor. Po podsmażeniu dorzucamy mięso i całość podsmażamy razem, aż mięso się nie obsmaży. Następnie doprawiamy mięso przyprawami, dodajemy pokrojone w kostkę ogórka i pomidory (wcześniej sparzone), musztardę, keczup i pokrojony czosnek. Wszystko razem dusimy pod przykryciem pół godziny. Po tym czasie dolewamy 2 lub 3 szklanki wody i dusimy, aż do całkowitego zmięknięcia mięsa. Gdy mięso jest już dobre, rozrabiamy 2 łyżki mąki z wodą i wlewamy do sosu w celu zagęszczenia (wlewamy po trochu kontrolując gęstość). Na końcu przyprawiamy całość jarzynką, pieprzem i solą (żeby było bardziej pikantne można użyć pieprz kajeński). Do tego gotujemy wcześniej brązowy lub biały ryż.
Jak podawać?
Z makaronem chińskim można wymieszać i zrobić takiego chińskiego fastfooda w miseczce :) z ryżem to raczej na talerzu :)
Uwagi:
Wypróbowałam też makaron z zupek chińskich (zalany wodą i odcedzony, bez dodawania przypraw) i też świetnie pasuje do tego. :) Smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | Alko |