Składniki:
16 krewetek, 1 łyżka tartej skórki z cytryny, sól, pieprz, 80 ml białego wytrawnego wina, 100 ml śmietany, 80 ml oleju, 1 łyżeczka papryki słodkiej w płatkach, 1 łyżeczka czosnku suszonego w płatkach, 2 saszetki herbaty zielonej.
Jak przyrządzić?
Zaparzyć herbatę w 150 ml gorącej wody. Do letniego naparu dodać czosnek, skórkę cytrynową i paprykę. Krewetki oczyścić i włożyć do powstałej marynaty na minimum 2 godziny. Krewetki usmażyć na oleju. Na patelni po usmażeniu krewetek z marynaty, wina i śmietany przygotować sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | buszująca w garach |