Składniki:
1kg karkówki, ok. 1 kg pieczarek, 2 duże cebule, 4 duże kiszone ogórki, 1 szk. soku z kiszonych ogórków, 3 łyżki keczupu (najlepiej pikantnego), łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Karkówkę kroimy w plastry, doprawiamy solą pieprzem i majerankiem, podsmażamy z obu stron na oleju. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tym samym oleju, na którym podsmażaliśmy mięso. Pieczarki kroimy w grubą kostkę bądź w piórka podsmażamy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem, odparowujemy. Ogórka kroimy w kostkę. Kwas z ogórków mieszamy z keczupem i przecierem. W naczyniu żaroodpornym układamy w kolejności:mięso - cebula - pieczarki - ogórki - całość zalewamy przygotowanym kwasem. Pieczemy ok. 90 min. w temp. 180 C.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Agnes |