Składniki:
400g mięsa wieprzowego, 100-150g boczniaków, 2 średnie marchewki, 1 średnia cebula, 50-70g pędów bambusa, 1 ząbek czosnku, sos sojowy, kieliszek wódki, 1 kostka bulionu warzywnego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, przyprawy: pieprz chili, papryka słodka, kurkuma, gałka muszkatołowa, przyprawa typu kucharek.
Jak przyrządzić?
Mięso marynata:Po kilku eksperymentach w kuchni uznałem, żeby mięso pokroić naprawdę w cienkie paski trzeba je najpierw zamrozić. Po wyjęciu z zamrażarki kawałka mięsa czekamy parę minut, aż zacznie rozmarzać, wtedy to przystępujemy do odkrawania cieniutkich plasterków mięsa z twardego jeszcze kawałka, mięso będzie cieniutkie i szybko się usmaży. Gdy już wszystko skroimy, przekładamy wszystko do miski i czekamy, aż rozmarznie do końca. Następnie odsączmy wodę i dodajemy przyprawy, pieprz chili daje ostrość potrawie, więc radzę uważać, papryka i kurkuma wystarczy pół małej łyżeczki, kurkumy nawet mniej, łyżeczka kucharka i rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku i kieliszek alkoholu w celu zmiękczenia mięsa. Całość przykrywamy i wstawiamy do lodówki na pół dnia lub nawet na całą noc.Przygotowanie warzyw:Cebulę kroimy na ćwiartki a potem na grube plasterki, grzyby myjemy i kroimy w paski(oczywiście można użyć innych grzybów), marchewkę kroimy w zapałkę nie musi być taka cienka, pędy bambusa można już kupić gotowe pokrojone w cienkie paski, kostkę bulionu rozpuszczamy w szklance gorącej wody.Przygotowanie:Koniecznie potrzebne nam będą dwie patelnie z czego jedna z nich to powinien być wok. A wiec na rozgrzany wok z oliwą wrzucamy cebulę i grzyby, podsmażamy krótko, szybko mieszając, potem dodajemy marchewkę i pędy bambusa, wszystko solimy i energicznie mieszamy (warzywa powinny się dusić). W parę chwil po wrzuceniu wszystkich warzyw rozgrzewamy oliwę na drugiej patelni i na mocnym ogniu smażymy mięso szybko i dokładnie mieszając, w międzyczasie mieszamy również warzywa, które także powinny stać na dosyć mocnym ogniu. Gdy mięso obsmaży się z każdej strony i puści trochę soku, warzywa powinny już być lekko chrupkie. Wtedy to przekładamy mięso do warzyw i mieszamy wszystko, dodajemy jakieś 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego, jeżeli ciemny może być trochę mniej, na to ucieramy kawałek gałki muszkatołowej, mieszamy. Na koniec dodajemy pół szklanki bulionu, mieszamy i całość posypujemy łyżeczką skrobi ziemniaczanej, mieszamy i gotowe.
Potrzebne przybory:
Koniecznie wok.
Jak podawać?
Ryż lub makaron.
Uwagi:
Nie jest to danie w 100% chińskie, jakby wynikało z nazwy, ale staram się używać przypraw naturalnych, tzn. nie gotowych kompozycji typu 5 smaków. Powodzenia i smacznego.Ps.Ważne aby warzywa i mięso przygotowywać mniej więcej w tym samym czasie, inaczej mięso wyschnie albo warzywa ześlimaczeją.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | stoban |