Składniki:
3 szklanki mąki, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka naparu z jednej czubatej łyżeczki herbaty liściastej Ceylon, 350 g miodu wielokwiatowego, ¾ szklanki oleju, 5 jajek, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, ulubione przyprawy korzenne (cynamon, imbir, goździki).
Jak przyrządzić?
Mąkę wsypać do miski i dodać kolejno cukier, ostudzony napar herbaciany, miód, olej i dokładnie wymieszać. Do powstałej masy wbić jajka, dodać przyprawy korzenne, sól oraz sodę i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Ciasto należy piec około 1 – 1,5 godziny (pod koniec pieczenia sprawdzić konsystencję ciasta drewnianym patyczkiem).
Jak podawać?
Najlepiej podawać z filiżanką herbaty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Gastrosfera |