Składniki:
65 dkg mąki pszennej, 6 dkg masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 szklanka miodu /po połowie sztuczny i prawdziwy - z samego prawdziwego wychodzą bardzo twarde/, 2 jaja całe, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżeczki korzennej przyprawy do pierników.
Lukier: 30 dkg cukru pudru, białko z 1 jajka, sok z 1/2 cytryny.
Jak przyrządzić?
Ciasto najlepiej wyrabiać na stolnicy, ale można też w misce. Do mąki dodać cukier, sodę, przyprawę korzenną, wymieszać, dodać masło lub margarynę, dobrze posiekać i rozetrzeć ręką, następnie dodać miód i jajka, wszystko razem wymieszać i zrobić ciasto na stolnicy. Można podsypywać dodatkowo mąką. Aby sobie ułatwić, można ciasto wyrobić w malakserze, a następnie wyłożyć na stolnicę obficie posypaną mąką. Dobrze jest ciasto schłodzić, wówczas stężeje i łatwiej jest wyrabiać. Można również ciasto wyrabiać w następujący sposób: mąkę dać do głębokiej miski, pozostałe składniki rozetrzeć mikserem (margarynę, sodę, cukier i kolejno dodawać jajka i miód). Utartą masę wlać do mąki, wymieszać ręką, wynieść do chłodu albo do lodówki na chwilę. Następnie wyrabiać pierniczki. Ciasto rozwałkować dość grubo na około 0,5 cm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blaszce dość rzadko. Przed włożeniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym jajkiem, wtedy po upieczeniu są naprawdę piękne. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Lukrować po stronie, która dotykała blaszki. Lukier najlepiej dać do mocnego (troszkę grubszy) woreczka foliowego, który powinien mieć ścięty minimalnie rożek. Pierniczki możemy lukrować, jak tylko ostygną, albo później w miarę wolnego czasu. Rysujemy lukrem na pierniczkach uśmiechy, słoneczka, oczy, w zależności od foremek.
Uwagi:
Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony a pierniczki super.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Marta |