Galaretki winno-mięsno-buraczkowe - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

GALARETA:

czerwona - 1,5 szk. mocnego rosołu na włoszczyźnie i udźcu z indyka , 1/2 szk. wina Kagor, deserowe mołdawskie, kawałek gotowanego w rosole udźca indyka, bez skóry i kości, 4 łyżki koncentratu barszczu czerwonego w płynie, 1 nieduży upieczony buraczek ćwikłowy, 1/2 pęczka koperku, 3 łyżeczki żelatyny w proszku.

GALARETKA:

biała - 100 g serka mascarpone, 80 ml słodkiej, rzadkiej śmietanki, użyłam 12%, 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu, użyłam gotowego ze słoiczka, 1 łyżeczka żelatyny + 1/4 szk. wody.

SOS:

4 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki śmietanki j.w., trochę świeżego koperku, do smaku: sól, pieprz mielony.

Jak przyrządzić?

GALARETKA biała - mascarpone połączyłam ze śmietanką i chrzanem, doprawiłam do smaku odrobiną soli i cukru. Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie i energicznie mieszając dolałam ją do masy. Porcje nałożyłam do foremek (można użyć miseczek, kubeczków albo foremek od babeczek) do ok. 1/3 wysokości. Odstawiłam do lodówki, żeby całkiem zastygło.

GALARETKA czerwona - rosół był z poprzedniego dnia i stał w lodówce, więc tłuszcz zastygł na powierzchni i mogłam go dokładnie zebrać, co zrobiłam. Następnie zagotowałam go dodając sporo mielonego pieprzu, a po zdjęciu z ognia wsypałam żelatynę i mieszałam, aż zupełnie się rozpuściła.

Mięso gotowane z indyka i obranego buraczka pokroiłam na małe kawałki, wrzuciłam do wystudzonego wywaru. Dodałam też wino, koncentrat i doprawiłam całość do smaku pieprzem - wino nadało odrobiny słodyczy i leciutkiego kwaskowatego posmaku, a rosół był solony, więc soli już nie dosypywałam, ale trzeba spróbować i doprawić samemu pamiętając, że po zastygnięciu i schłodzeniu smaku, stają się nieco mniej intensywne. Gdy galareta zaczęła gęstnieć, nałożyłam ją do foremek z galaretką białą. Ponownie odstawiłam do lodówki. Dobrze schłodzone, najlepiej przez przynajmniej kilka godzin, galaretki wyjęłam z foremek na półmisek - ja ogrzewam spód przez kilka sekund nad parą z gotującej się w garnku wody. Ponieważ moje foremki są takie, że po wyjęciu i odwróceniu galaretek na wierzchu jest wgłębienie to aż prosiło się coś tam nałożyć. Nałożyłam więc po troszku sosu z serka, śmietanki i koperku - dla smaku oraz koloru. Przybrałam świeżym koperkiem i cytryną.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania72 min.
Trudnośćśredni
AutorAsia

Galaretki winno-mięsno-buraczkowe: Podobne przepisy

Galaretki winno-mięsno-buraczkowe: wypróbuj również

Kolorowe galaretki

... . Z jednej strony spożywamy ją wraz z pysznymi deserami, a z drugiej jest nieodzownym składnikiem niektórych dań mięsnych. Zobacz, jakie korzyści niesie ze sobą jedzenie galaretki oraz zapoznaj się z propozycjami potraw z jej udziałem. ... ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść galaretkę?

... Choć ta rosołowa może niektórych skutecznie zniechęcać do spróbowania ze względu na swój mętny i mało apetyczny kolor, to kolorowe galaretki owocowe powinny miejsce a naszym deserowym jadłospisie. A powodów jest co najmniej kilka. ... . A ...

dawno temu

Galaretki dla dzieci

... Desery z galaretki należą do ulubionych potraw dzieci. Możesz w nich przemycić nielubiane przez maluszka owoce i warzywa. Zamiast żelatyny możesz użyć substancji żelującej agar-agar. Poniżej znajdziesz przepisy na galaretki owocowe i warzywne. ...

dawno temu

Deser z galaretką

... pojawiają się te, po które sięgamy wyłącznie po to, by zrobić sobie małą przyjemność. Czemu trudno jest się oprzeć większości z nas? Wskazać trzeba tu chociażby wyśmienite galaretki posiadające bardzo ... szerokie zastosowanie zarówno w kuchni ...

dawno temu

Galaretka z owocami

... ? Co jeść w trakcie upalnego lata? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. Czytając go, poznasz także szybki przepis na galaretkę z owocami. ... ? Co jeść w trakcie upalnego lata? Odpowiedzi na te i inne pytania ...

dawno temu

Pyszne ciasto z galaretką

... , który ze względu na to, że jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, można przyrządzić na szereg różnych sposobów. Podstawa to owoce zatopione w galaretce, które grają w tego rodzaju deserowej przekąsce „główne skrzypce”. ... , który ze względu ...

dawno temu

Sama sobie winna?

... Kilka dni temu zgwałcono brutalnie kobietę: biegała po Lesie Kabackim tuż po dobranocce. Wszyscy jej niby współczują, ale pojawiają się też liczne głosy, że sama jest sobie winna. Kiedy skończy się idiotyczne myślenie, że kobiety się same proszą ...

dawno temu

Co na skurcze mięśni?

... Bolesne skurcze mięśni mogą dopaść nas zarówno po intensywnym treningu, jak i wyrwać ze spokojnego snu. Łydki, to miejsca, gdzie skurcze występują najczęściej. Jak wygląda pierwsza pomoc w przypadku kurczy mięśni? ... Bolesne skurcze mięśni mogą ...

dawno temu

Opale – futurystyczna piwniczka winna

... Oto kolejny, niesamowicie wyglądający oraz bardzo stylowy gadżet od włoskiej firmy designerskiej Sand & Birch współpracującej z Elemme – zaawansowana technologicznie, futurystyczna piwniczka winna ...

dawno temu

Galaretki Wodzisław

... Poznaj wyjątkowe kolory z smaki galaretek Wodzisław. ... Galaretka Niebieska – Wodzisław Jeżeli lubisz marzyć o niebieskich migdałach (kto z nas czasem nie lubi...), z pewnością przypadnie Ci do gustu deser w tym kolorze. Galaretka Niebieska ma ...

dawno temu

Tłumaczą się winni

... Ustalmy jedno: tłumaczą się głównie winni. Po co cokolwiek mu tłumaczyć? Możesz mu tylko, być może jako jedyna, uświadomić, że uczucia innych, choć są dla niego świetną zabawką, mają dla tych osób ...

dawno temu

Sernik na zimno z galaretką – Wodzisław

... Niewiele jest deserów, które smakują właściwie każdemu. Szybka sonda wśród znajomych z pewnością wykaże, że sernik na zimno, koniecznie z galaretką, to coś, co lubi większość z nas. Nie wymaga ... pieczenia i doskonale smakuje. Jeżeli to proste ...

dawno temu

Galaretka Niebieska – Wodzisław

... Jeżeli lubisz marzyć o niebieskich migdałach (kto z nas czasem nie lubi...), z pewnością przypadnie Ci do gustu deser w tym kolorze. Galaretka Niebieska ma niezwykłą barwę, która pozwala stworzyć zaskakujące kompozycje: smakowe i wizualne. ... ...

dawno temu

Właściwości octu

... Ocet winny jest bliskim krewniakiem wina i to czyni go tym dodatkiem kulinarnym, który jest chętnie stosowany do wielu potraw, w unikalny sposób wydobywając głębię ich smaku. Przyprawa ta pojawiała ... w ciemne i chłodne miejsce. Ocet winny to ...

dawno temu

Trening mięśni twarzy

... i już teraz zobacz, jakie ćwiczenia możesz wykonywać, by wyglądać piękniej. Gimnastyka mięśni twarzy i szyiPrawidłowe funkcjonowanie naszej twarzy zawdzięczamy kilku elementom jej budowy. Najbardziej ... się to z pozostałymi partiami mięśni ...

dawno temu

Zupa mięsna - jak ją zrobić?

... Wakacje dobiegają końca. Wróciłaś z gór i chciałabyś jak najdłużej zachować smak lata? Kociołek tatrzański to bardzo pożywana potrawa, która pomoże ci wrócić do leniwego urlopowego czasu. Mięsna zupa ... . Podlej mieszankę wodą i duś tak długo, ...

dawno temu

Skurcze mięśni

... Intensywne treningi bez odpowiedniego przygotowania i bez rozgrzewki zwykle kończą się gwałtownym, mimowolnym skurczem mięśni. Ból wywołany taką reakcją organizmu spowodowany jest nagromadzeniem ... się kwasu mlekowego w komórkach mięśni. Jak ...

dawno temu

Ćwiczenia mięśni Kegla

... 40. i 50. XX wieku opracował specjalny system ćwiczeń  mięśni dna miednicy - od tego czasu znanych jako mięśnie Kegla. ... 40. i 50. XX wieku opracował specjalny system ćwiczeń  mięśni dna miednicy - od tego czasu znanych jako mięśnie Kegla. ...

dawno temu

Grillujemy mięsne kuleczki

... ze znajomymi przy kiełbasce lub mięsnych grillowanych kuleczkach. No ale właśnie, jak grillować mięsne kuleczki? ... ze znajomymi przy kiełbasce lub mięsnych grillowanych kuleczkach. No ale właśnie, jak grillować mięsne kuleczki? Otóż nie jest ...

dawno temu

Galaretka Pastelowa o smaku Pinacolada – Wodzisław

... zawsze poprawia nastrój i dodaje energii. Jego smak i aromat odnajdziemy w Pastelowej Galaretce o smaku Pinacolada Wodzisław. ... Galaretka Pastelowa o smaku Pinacolada to pierwszy na naszym rynku deser tego typu w białym kolorze. Smakuje i ...

dawno temu

Powiązane Tematy