Składniki:
GALARETA:
czerwona - 1,5 szk. mocnego rosołu na włoszczyźnie i udźcu z indyka , 1/2 szk. wina Kagor, deserowe mołdawskie, kawałek gotowanego w rosole udźca indyka, bez skóry i kości, 4 łyżki koncentratu barszczu czerwonego w płynie, 1 nieduży upieczony buraczek ćwikłowy, 1/2 pęczka koperku, 3 łyżeczki żelatyny w proszku.
GALARETKA:
biała - 100 g serka mascarpone, 80 ml słodkiej, rzadkiej śmietanki, użyłam 12%, 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu, użyłam gotowego ze słoiczka, 1 łyżeczka żelatyny + 1/4 szk. wody.
SOS:
4 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki śmietanki j.w., trochę świeżego koperku, do smaku: sól, pieprz mielony.
Jak przyrządzić?
GALARETKA biała - mascarpone połączyłam ze śmietanką i chrzanem, doprawiłam do smaku odrobiną soli i cukru. Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie i energicznie mieszając dolałam ją do masy. Porcje nałożyłam do foremek (można użyć miseczek, kubeczków albo foremek od babeczek) do ok. 1/3 wysokości. Odstawiłam do lodówki, żeby całkiem zastygło.
GALARETKA czerwona - rosół był z poprzedniego dnia i stał w lodówce, więc tłuszcz zastygł na powierzchni i mogłam go dokładnie zebrać, co zrobiłam. Następnie zagotowałam go dodając sporo mielonego pieprzu, a po zdjęciu z ognia wsypałam żelatynę i mieszałam, aż zupełnie się rozpuściła.
Mięso gotowane z indyka i obranego buraczka pokroiłam na małe kawałki, wrzuciłam do wystudzonego wywaru. Dodałam też wino, koncentrat i doprawiłam całość do smaku pieprzem - wino nadało odrobiny słodyczy i leciutkiego kwaskowatego posmaku, a rosół był solony, więc soli już nie dosypywałam, ale trzeba spróbować i doprawić samemu pamiętając, że po zastygnięciu i schłodzeniu smaku, stają się nieco mniej intensywne. Gdy galareta zaczęła gęstnieć, nałożyłam ją do foremek z galaretką białą. Ponownie odstawiłam do lodówki. Dobrze schłodzone, najlepiej przez przynajmniej kilka godzin, galaretki wyjęłam z foremek na półmisek - ja ogrzewam spód przez kilka sekund nad parą z gotującej się w garnku wody. Ponieważ moje foremki są takie, że po wyjęciu i odwróceniu galaretek na wierzchu jest wgłębienie to aż prosiło się coś tam nałożyć. Nałożyłam więc po troszku sosu z serka, śmietanki i koperku - dla smaku oraz koloru. Przybrałam świeżym koperkiem i cytryną.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 72 min. |
Trudność | średni |
Autor | Asia |