Składniki:
kurczak(różne kawałki z udek lub piersi), ryż 2 torebki, warzywka mrożone (kalafior, brokuły, marchewka) przyprawa curry, sól, pieprz, olej.
Jak przyrządzić?
Mogą być resztki z poprzedniego obiadu .(obieram kurczaka z kości) Gotujemy ryż. Na patelni wlewamy olej i przyprawę curry (2-3 łyżki curry) i po pół min. dodajemy kurczaka. Jeśli jest surowy, to podsmażamy, aż będzie gotowy, jeśli używamy resztek z obiadu, to tylko tyle, by się dobrze obtoczyły w przyprawie. Dodajemy mrożone warzywa i smażymy, aż będą miękkie. Jakby się przypalało, można trochę podlać wodą i dusić na wolnym ogniu. Jak kurczak i warzywka są gotowe, dodajemy ryż, mieszamy, sól, pieprz do smaku.I gotowe.
Jak podawać?
Samo.
Uwagi:
Na 4 osoby robię z 1 udka i piersi. Warzywka dodaję, aby było kolorowo. Moje dzieci bardzo tą potrawkę lubią. Życzę smacznego.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | beata40 |