Spaghetti z sosem Napoli - prosty, tani, smaczny - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Sos pomidorowy 0,72l (skład: świeże pomidory, sól) w kartoniku lub szkle - najlepiej włoski,
4 duże ząbki czosnku, 7 łyżek oleju, szczypta soli, łyżeczka cukru, 2/3 opakowania przyprawy (takiej w torebce) "kuchnia włoska", makaron spaghetti 700 gram, ser parmezan.

Jak przyrządzić?

Obieramy czosnek i kroimy go w plasterki grubości ok. 1 milimetra, po czym podsmażamy go na oleju (może być również oliwa nadające się do smażenia). Gdy zacznie się już rumienić, szybko przelewamy wszystko do rondla/garnka. Jednakże nie możemy dopuścić, aby nasz czosnek się zrumienił, bo będzie twardy i gorzki, dlatego proponuję robić to na małym ogniu. Gdy mamy już w naszym rondlu czosnek z olejem, dolewamy do niego sos pomidorowy i wsypujemy przyprawę. Dodajemy również sól i cukier. Nasz sos powinien się na małym ogniu redukować ok. 30-40 min. do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli ktoś ma, może dodać parę listków świeżej, drobno posiekanej bazylii. Na ugotowany makaron (nie hartujemy zimna wodą!) nakładamy sos, posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkiem bazylii. Smacznego.

Potrzebne przybory:

patelnia, garnek, durszlak.

Uwagi:

Nie proponuję tego robić tylko na patelni bo strasznie pryska po kuchence. Jeśli wyjdzie za gęste, można dodać troszkę wody i znów doprowadzić do wrzenia i będzie gotowe. Przepis jest prosty i taki ma właśnie być - żadnej papryki, marchewki czy cebuli.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt11 zł
AutorDominikSKO

Spaghetti z sosem Napoli - prosty, tani, smaczny: Podobne przepisy

Spaghetti z sosem Napoli - prosty, tani, smaczny: wypróbuj również

Powiązane Tematy