Składniki:
Sos pomidorowy 0,72l (skład: świeże pomidory, sól) w kartoniku lub szkle - najlepiej włoski,
4 duże ząbki czosnku, 7 łyżek oleju, szczypta soli, łyżeczka cukru, 2/3 opakowania przyprawy (takiej w torebce) "kuchnia włoska", makaron spaghetti 700 gram, ser parmezan.
Jak przyrządzić?
Obieramy czosnek i kroimy go w plasterki grubości ok. 1 milimetra, po czym podsmażamy go na oleju (może być również oliwa nadające się do smażenia). Gdy zacznie się już rumienić, szybko przelewamy wszystko do rondla/garnka. Jednakże nie możemy dopuścić, aby nasz czosnek się zrumienił, bo będzie twardy i gorzki, dlatego proponuję robić to na małym ogniu. Gdy mamy już w naszym rondlu czosnek z olejem, dolewamy do niego sos pomidorowy i wsypujemy przyprawę. Dodajemy również sól i cukier. Nasz sos powinien się na małym ogniu redukować ok. 30-40 min. do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli ktoś ma, może dodać parę listków świeżej, drobno posiekanej bazylii. Na ugotowany makaron (nie hartujemy zimna wodą!) nakładamy sos, posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkiem bazylii. Smacznego.
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, durszlak.
Uwagi:
Nie proponuję tego robić tylko na patelni bo strasznie pryska po kuchence. Jeśli wyjdzie za gęste, można dodać troszkę wody i znów doprowadzić do wrzenia i będzie gotowe. Przepis jest prosty i taki ma właśnie być - żadnej papryki, marchewki czy cebuli.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 11 zł |
Autor | DominikSKO |