Składniki:
opakowanie piernika - 750g,
olej - 170 ml (3/4 szk.),
woda - 1,5 szk.,
dżem kwaskowaty (wiśniowy, porzeczkowy, morelowy) - pół słoiczka,
czerwona galaretka (wiśniowa, truskawkowa) - 1 opakowanie,
budynie śmietankowe - 2 opakowania,
mleko do przygotowania budyniów,
margaryna pół kostki.
Jak przyrządzić?
Zawartość opakowania wymieszać z wodą w ilości 1,5 szk. (380ml). Dodać 170 ml oleju (3/4 szklanki) i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarą, odstawić na około 15 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec około 45-60 minut. W międzyczasie ugotować dwa budynie, do ostudzonego budyniu dodać rozmiękczoną margarynę i zmiksować.Upieczone ciasto przekroić na 3 części. Pierwszą część ciasta posmarować dżemem morelowym albo innym kwaskowatym, na dżem wyłożyć warstwę kremu budyniowego i przykryć drugą częścią ciasta, następnie wyłożyć na ciasto resztę kremu, a na krem galaretkę wiśniową, wierzch ciasta oblać roztopioną czekoladą mleczną z odrobiną kakao. Jest przepyszny!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Mika |