Składniki:
4 piersi z kaczki,
3 saszetki herbaty czarnej o smaku owoców leśnych,
2-3 łyżki konfitury z borówek,
10 mrożonych malin,
50 g masła,
2-3 łyżki oliwy,
3 łyżki octu balsamicznego,
8 owoców jałowca,
gałązka rozmarynu,
pieprz,
sól.
Jak przyrządzić?
Piersi z kaczki oprószyć solą, pieprzem, tłuczonymi owocami jałowca, posiekanym rozmarynem, skropić octem, oliwą, dokładnie wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 12 godz. Zamarynowaną kaczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 15 minut. Na patelnię wlać 300 ml mocnego naparu z herbaty, zredukować do 1/3 objętości, gotując kilkanaście minut. Pod koniec dodać konfiturę, maliny, masło, doprawić do smaku. Piersi z kaczki kroić na cienkie plastry, podawać z sosem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | kama |