Składniki:
żur,
ziemniaki (0,75 kg),
woda (1,5 l),
słonina (15-20 dkg),
czosnek (2 ząbki),
cebula średnia (1 szt.),
liście laurowe,
ziele angielskie
przyprawy do smaku (sól, pieprz),
grzyby (najlepiej zieleniatki /gąski).
Jak przyrządzić?
Do 1/3 wysokości litrowego naczynia (najlepiej glinianego garnka lub dzbanka) wsypać mąkę żytnią żurkową, zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dodać skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 dni do zakwaszenia.Gdy dojrzeje pierwszy zaczyn, wylać ok. 2/3 całości, 1/3 pozostawić jako źródło dobrego żuru. Do tego zaczynu dodać ponownie mąkę żurkową, wodę, skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu do zakwaszenia.Po dwóch dniach żur gotowy jest do użycia.Umyć, namoczyć, odsączyć grzyby. Obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz rozdrobnione grzyby. Całość gotować do miękkości ziemniaków, zalać żurkiem, zagotować i odstawić z ognia. Do zupy wlać wytopioną słoninę ze skwarkami. W zależności od upodobań smakowych można dodać śmietanę lub koper. Smacznego!
Jak podawać?
Talerz lub miska - stylizacja ludowa.
Uwagi:
Radomszczańska zalewajka to tradycyjna potrawa (wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi).
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Autor | tomaszto |