Radomszczańska zalewajka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

żur,
ziemniaki (0,75 kg),
woda (1,5 l),
słonina (15-20 dkg),
czosnek (2 ząbki),
cebula średnia (1 szt.),
liście laurowe,
ziele angielskie
przyprawy do smaku (sól, pieprz),
grzyby (najlepiej zieleniatki /gąski).

Jak przyrządzić?

Do 1/3 wysokości litrowego naczynia (najlepiej glinianego garnka lub dzbanka) wsypać mąkę żytnią żurkową, zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dodać skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 dni do zakwaszenia.Gdy dojrzeje pierwszy zaczyn, wylać ok. 2/3 całości, 1/3 pozostawić jako źródło dobrego żuru. Do tego zaczynu dodać ponownie mąkę żurkową, wodę, skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu do zakwaszenia.Po dwóch dniach żur gotowy jest do użycia.Umyć, namoczyć, odsączyć grzyby. Obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz rozdrobnione grzyby. Całość gotować do miękkości ziemniaków, zalać żurkiem, zagotować i odstawić z ognia. Do zupy wlać wytopioną słoninę ze skwarkami. W zależności od upodobań smakowych można dodać śmietanę lub koper. Smacznego!

Jak podawać?

Talerz lub miska - stylizacja ludowa.

Uwagi:

Radomszczańska zalewajka to tradycyjna potrawa (wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje5
Autortomaszto

Radomszczańska zalewajka: Podobne przepisy

Radomszczańska zalewajka: wypróbuj również

Jak zrobić latte? Poznaj sekrety idealnej kawy

... Kawa to idealny sposób na początek dnia, przerwę w pracy czy spotkanie z przyjaciółką. Napój ten na stałe zagościł na polskich stołach i coraz chętniej z nim eksperymentujemy, ponieważ zwykła zalewajka już nam stanowczo nie wystarcza. Po jakie ...

dawno temu

Kochajmy babcie

... spraw. Razem z nimi odeszła pamięć o przodkach. Nie żyje nikt, kogo można by zapytać o to, który dokładnie pradziadek wyfrunął przez komin w Auschwitz? Jak ugotować tę twoją pyszną zalewajkę, babciu ...

dawno temu

Powiązane Tematy