Składniki:
ogórki gruntowe, koper (łodygi i baldachy), czosnek, gorczyca, dodatkowo mogą być: chrzan (korzeń i liść ), liście czarnej porzeczki, wiśni, winogrona, dębu. Na solankę: 2 czubate łyżki soli na litr wody. Na zalewę: gorąca woda.
Jak przyrządzić?
Przygotować ogórki do zasolenia: ogórki myjemy, szorujemy, odcinamy końce, grube ogórasy w połowie długości rozcinamy na ćwiartki nie rozcinając końców ogórka, (przebijamy 2 razy nożem na wylot pod kątem 90 stopni). Przygotowanie solanki: zagotować wodę, osolić (2czubate łyżki soli na każdy litr wody ), chwilę jeszcze gotować, zdjąć z ognia i ostudzić.Zasalanie: ogórki luźno umieszczamy w jakimś naczyniu i zalewamy zimną solanką, pozostawiamy w solance na 3 dni, (ogórki muszą być całe zanurzone w solance, a poziom solanki tylko trochę wyższy od zalewanych ogórków, praktycznym jest umieszczenie jakiegoś talerzyka na wierzchu by zatapiał ogórki.Przygotowanie słoików: słoiki i odpowiednie do nich nakrętki(nawet nowe) wyprażamy we wrzątku lub piekarniku (100 stopni - 10 minut), czekamy do ostygnięcia.Przygotowanie dodatków: od łodyg kopru odcinamy baldachy, łodygi kroimy na 2 cm kawałki. Koper (odcięte baldachy i pokrojone łodygi) oraz wszelkie liście, które będziemy używać, sparzamy chwileczkę we wrzątku. Obieramy ząbki czosnku, kroimy w słupki korzeń chrzanu (jeśli go dajemy).Wekowanie: do wyprażonych wcześniej słoików wkładamy wyjęte z solanki ogórki, dodajemy baldachy oraz łodygi kopru, czosnek i gorczycę oraz wszelkie liście, które mamy przygotowane.Zalewamy gorącą, przegotowaną wodą wolnym strumieniem i mocno zakręcamy. Odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Wynosimy w chłodniejsze na zimę. Przykład wekowania 1 litrowego słoika:na dno słoika baldach i kilka kawałków łodyg kopru (ja od baldacha odcinam same końce z nasionami), 1/2 łyżeczki gorczycy, liść dębu. Na to ogórki na stojąco ile wejdzie (4-5 szt.) Pomiędzy ogórki 2 słupki chrzanu oraz 2 ząbki czosnku, kilka łodyg kopru. Znowu ogórki (na stojąco lub leżąco), baldach, kawałek liścia chrzanu, ząbek czosnku. Zalewamgorącą przegotowaną wodą i od razu mocno zakręcam. Odstawiam na 3 dni i wynoszę na zimę.
Uwagi:
Cienkim ogórkom wystarczą 2 dni w solance.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | andrzej |