Składniki:
300 g sera żółtego podlaskiego w plastrach,
200 g szynki wędzonej parzonej,
150 g świeżego ogórka,
100 g papryki konserwowej czerwonej,
1 puszka groszku konserwowego,
1 średnia cebula czerwona,
100 g orzechów włoskich łuskanych,
3-4 łyżki majonezu,
pieprz do smaku.
Składniki na babeczki:
300g mąki,
150 g schłodzonego masła,
4 łyżki zimnej wody.
Jak przyrządzić?
Plastry żółtego sera, szynkę, paprykę i ogórka ze skórką pokroić w cienkie paseczki. Dodać groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę cebulę i połamane orzechy włoskie. Sałatka nie wymaga solenia, wystarczy doprawić ją do smaku czarnym pieprzem, a następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać. Aby w oryginalny i niebanalny sposób zaserwować sałatkę, można podać ją w kupionych lub własnoręcznie upieczonych babeczkach.Sposób przygotowania babeczek:Do mąki dodać wodę, pokrojone w kostkę masło oraz szczyptę soli, całość wymieszać i zagnieść ciasto. Foremki posmarować tłuszczem i napełnić przygotowaną masą. Piec około 20 minut w temperaturze 180◦C. Przed wyjęciem z foremek babeczki należy ostudzić.Smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Gastrosfera |