Składniki:
100-150g boczku,
czosnek śmietana (najlepiej kremowa) - 250ml,
2 żółtka,
20g sera coregio,
5 listków świeżej bazylii,
szczypta rozmarynu,
sól,
pieprz,
makaron
Jak przyrządzić?
Boczek kroimy w kostkę i zarumieniamy na patelni z rozgrzaną oliwą, dodajemy połowę śmietany. Całość dusimy na małym ogniu około 10 minut tak, aby nie dopuścić do zważenia. Pozostałą śmietanę mieszamy z żółtkami oraz serem. Po wymieszaniu dodajemy na patelnię, całość dusimy na małym ogniu tak, aby nie ścięło nam się jajko i śmietana. Doprawiamy solą i pieprzem.Danie podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem i posypujemy świeżą bazylią.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Autor | grucha1302 |