Składniki:
kości wędzone od schabu - ½ kg
marchew - 1 średnia szt.
seler - ½ średniej szt.
woda - ok. 2,5l
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 5-6 ziarnek
gotowy zakwas na żurek - 1 butelka ok. 350ml
śmietana kwaśna 18% - 300ml
sól, pieprz do smaku
czosnek - 3 ząbki
biała kiełbasa surowa - ½ kg
jajka ugotowane na twardo
Makaron kolanka – 250g
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | gastrosfera |