Składniki:
0,5 kg wołowiny,
0,5 kg pieczarek,
3 średnie ogórki kiszone,
3 ząbki czosnku,
1 duża cebula,
koncentrat pomidorowy,
majeranek,
ziele angielskie,
słodka i ostra papryka,
przyprawa do potraw typu warzywko,
mąka,
olej,
(jeśli ktoś lubi można dodać jeszcze paprykę).
Jak przyrządzić?
W żadnym wypadku nie solimy samej wołowiny.Aby wołowinka była naprawdę miękka, trzeba gotować ją bardzo długo, więc nie będzie to ta jedna z tych szybkich potraw. Strogonowa można spokojnie mrozić albo zawekować w słoikach. Wołowinę kroimy w paseczki, smażymy na niewielkiej ilości oleju. Wrzucamy do garnka, dodajemy warzywko, kilka ziaren ziela angielskiego, majeranek, sporo słodkiej papryki i pokrojony lub przemielony przez praskę czosnek. Zlewamy wodą, mniej więcej dwa razy tyle ile mamy mięsa. Gotujemy 20 minut. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na patelni i wrzucamy do garnka z naszą potrawą.Kolejnym etapem są pieczarki. Myjemy je dokładnie, kroimy w paski i dodajemy do garnka. Gdy pieczarki już opadną, dodajemy pokrojony w kostkę ogórek i jeśli ktoś wybrał opcję z papryką to również i ją dodajemy. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy 4 łyżki koncentratu, sól, pieprz, ostrą paprykę i jeśli ktoś lubi naprawdę pikantne, to polecam wrzucić jedną papryczkę chili peperoncini (pychaaaa, ale pamiętajcie JEDNĄ bo inaczej to... ogieeeeeeeeeeeeń! :) ). Robimy zasmażkę z mąki i oleju, dodajemy do naszej potrawy i chwilę jeszcze gotujemy. Zrobione!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Pani Kuchcikowa |