Strogonow - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

0,5 kg wołowiny,
0,5 kg pieczarek,
3 średnie ogórki kiszone,
3 ząbki czosnku,
1 duża cebula,
koncentrat pomidorowy,
majeranek,
ziele angielskie,
słodka i ostra papryka,
przyprawa do potraw typu warzywko,
mąka,
olej,
(jeśli ktoś lubi można dodać jeszcze paprykę).

Jak przyrządzić?

W żadnym wypadku nie solimy samej wołowiny.Aby wołowinka była naprawdę miękka, trzeba gotować ją bardzo długo, więc nie będzie to ta jedna z tych szybkich potraw. Strogonowa można spokojnie mrozić albo zawekować w słoikach. Wołowinę kroimy w paseczki, smażymy na niewielkiej ilości oleju. Wrzucamy do garnka, dodajemy warzywko, kilka ziaren ziela angielskiego, majeranek, sporo słodkiej papryki i pokrojony lub przemielony przez praskę czosnek. Zlewamy wodą, mniej więcej dwa razy tyle ile mamy mięsa. Gotujemy 20 minut. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na patelni i wrzucamy do garnka z naszą potrawą.Kolejnym etapem są pieczarki. Myjemy je dokładnie, kroimy w paski i dodajemy do garnka. Gdy pieczarki już opadną, dodajemy pokrojony w kostkę ogórek i jeśli ktoś wybrał opcję z papryką to również i ją dodajemy. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy 4 łyżki koncentratu, sól, pieprz, ostrą paprykę i jeśli ktoś lubi naprawdę pikantne, to polecam wrzucić jedną papryczkę chili peperoncini (pychaaaa, ale pamiętajcie JEDNĄ bo inaczej to... ogieeeeeeeeeeeeń! :) ). Robimy zasmażkę z mąki i oleju, dodajemy do naszej potrawy i chwilę jeszcze gotujemy. Zrobione!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt30 zł
AutorPani Kuchcikowa

Strogonow: Podobne przepisy

Strogonow: wypróbuj również

Zupa strogonow

... tak ekstremalnych dań jak żeberka albo golonka wskazać tu można różnego rodzaju treściwe zupy. Jedną z nich jest zupa strogonow. Jeżeli nie masz pojęcia, w jaki sposób ją przyrządzić i chciałabyś dowiedzieć ... się czegoś więcej na temat dania ...

dawno temu

Strogonow - przepis tradycyjny

... Danie to jest popularne w Polsce i za granicą, podawane w formie zupy na gorąco. Kombinacja kuchni francuskiej i rosyjskiej, w Polsce znana jako Strogonow. Skąd pochodzi, jak je przyrządzić i jakie składniki dodać? Oto tradycyjny przepis. ... ...

dawno temu

Kochaj i ślubuj jak chcesz!

... Marzysz o ceremonii w cyrkowej klatce, z tygrysami i poskramiaczem o uprawnieniach urzędnika USC? Wolałabyś spoglądać z ukochanym w czeluść kanionu Kolorado zamiast w radosne twarze gości, ociekające strogonowem? Nie rezygnuj! ...

dawno temu

Powiązane Tematy