Uważany za najbardziej klasyczną masę do tarty i najchętniej stosowany.
Składniki:
- 20 dkg boczku wędzonego,
- 3 jajka,
- 1 opakowanie dobrej gęstej śmietany,
- 10 dkg sera gruyer (przy skromniejszych finansach wystarczy dobra gouda),
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa do smaku.
Jak przyrządzić?
1) Boczek kroimy na cienkie i krótkie plasterki. Podsmażamy tak, by stały się złociste i chrupiące.
2) Jaj roztrzepujemy tak jak na omlet - na puszysto w misce, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dokładamy śmietanę i jeszcze raz mieszamy.
3) Na ciasto kładziemy boczek. Przesypujemy warstwą sera. Wylewamy masę jajeczną. Na wierzch sypiemy resztkę sera.
4) Wkładamy do dobrze ogrzanego piekarnika na ok. 30 min. Masa jajeczna musi się ściąć, a wierzch apetycznie przyrumienić.
5) Podajemy po kilku minutach.
Jak podawać?
Znakomitym dodatkiem jest zielona sałata z sosem vinaigrette. Jeśli dorzucimy do tego dobre, wytrawne czerwone wino, mamy niebanalną kolację, dla naszych gości. Idealną na zimne, jesienne i zimowe wieczory.
Uwagi:
Przy większej ilości zaproszonych gości przygotujmy od razu dwie sztuki. Ser gruyer jest inny niż nasze sery. Głębszy w smaku, pyszny; ale niestety drogi. Jeśli decydujemy się na inny, poszukajmy raczej ostrzejszego niż łagodnego.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |