Żadna z wariacji nie szczędzi czosnku. Każda w zależności od regionu dorzuca własne, charakterystycznedodatki. Hiszpanie - pomidory, Węgrzy - paprykę, Włosi- ser. A my? Najczęściej kminek. Jej wielka zaleta- spełnia znakomicie rolę czegoś z niczego. Bo chyba zawsze znajdziemy w domu kawałek chleba i główkę czosnku.
Składniki:
- 30 dkg chleba (najlepiej chociażby w części żytniego; jeśli chcemy podać zupę w chlebie - to kupując chleb wybieramy taki, który może stać się miską),
- 1 litr wywaru jarzynowego lub mięsno-jarzynowego lub wody,
- 4 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- 1 łyżka smalcu lub oliwy,
- 1 łyżka masła,
- garstka kminku,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Wykrawamy ładnie pokrywkę z górnej części bochenka. Wyjmujemy palcami miękisz,tak aby zostały w miarę równe i niepodziurawione ścianki.
2) Na patelni przesmażamy na smalcu (lub oliwie) rozdrobniony na w miarę małe kawałki chleb.Gdy się nieco obsuszy i zarumieni (ale nieprzesadnie), dorzucamy pokrojone dość drobno 2 ząbkiczosnku, garstkę kminku i jeszcze kilka minut razem podsmażamy.
3) Wrzucamy podsmażony chleb do garnka z wywarem. Dorzucamy kilka gałązek zielonej pietruszkii gotujemy na niezbyt dużym ogniu ok. 20 min. Co jakiś czas trzeba zupę porządnie zamieszać,ponieważ ma tendencję przywierania do dna. Dorzucamy 1 ząbek (lub więcej, jeśli lubicie) dobrzeroztartego czosnku, sól, świeżo ukręcony pieprz.
4) Po ugotowaniu i dosmaczeniu możecie tę zupę zmiksować, aby miała jednolitą, gładkąkonsystencję. Ja tego nie robię - jedynie łyżką w trakcie gotowania rozcieram większe grudki chleba.Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, zawsze można ją nieco rozrzedzić dolewając nieco wody.Ale ta zupa jest gęsta z natury. Na koniec dodajemy 1 łyżkę surowego masła.
5) Wracamy do naszej "formy chlebowej". Nacieramy chleb wewnątrz oliwą i nadciętym ząbkiemczosnku. Wkładamy do piekarnika i ogrzewamy zdecydowanie. Chleb odzyska świeży wyglądi zacznie wydzielać piękny zapach. Do gorącej foremki wlewamy gorącą zupę. To ważne,gdyż stygnąc gęstnieje. Posypujemy zieloną pietruszką, kilkoma ziarenkami kminku.Przykrywamy dokładnie wykrojoną z góry bochenka przykrywką, Możemy zrobić uchwyt z ząbkaczosnku. Na środku "pokrywki" robimy niewielki krzyżyk nożem i wkładamy na "ścisk" ząbek czosnku.
Jak podawać?
Niezwłocznie. Gorącą. Tak jak opisano to wyżej lub zwyczajnie na talerzach.
Uwagi:
Oczywiście możecie zrobić foremki z zupełnie innego pieczywa, np: dużych okrągłych bułek, których miękisz przeznaczycie do innych celów.
Możecie wzbogacić jej smak przez zaciągnięcie żółtkiem. Tuż przed wydaniem wrzucamy do zupy żółtko jajka, mieszamyi podgrzewamy całość; nie doprowadzając do wrzenia.
Gdy dodamy nieco startego sera typu parmezan, robi się bardzo bogato.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 8 zł |