Znakomicie regeneruje. Może być świetnym, niecodziennym (te okazje!) śniadaniem do łóżka- nie tylko w przypadku nadużycia trunków. Przepis ma swój rodowód w Rosji,do tego dorzuciłam szczyptę własnej fantazji i nieco dekadenckiego apetytu...Zapewniam was, że warto spróbować.
Składniki:
- 4 jajka,
- 1-2 łyżeczki masła,
- 1 kieliszek szampana,
- 1 łyżka kawioru,
- 1/2 cytryny,
- opcjonalnie: trochę zielonej pietruszki,
- sól.
Jak przyrządzić?
1) Do naczynia wrzucamy zawartość skorupek i mieszamy.
2) Na patelni rozgrzewamy masło. Gdy patelnia jest dobrze gorąca wlewamy jajka,kieliszek szampana i mieszamy, aż się zetną. Solimy wg własnej miary.
Jak podawać?
Wykładamy na talerz. Jeśli talerz przedtem ogrzejemy, jajecznica nie będzie tak szybko stygła.Na wierzch sypiemy łyżkę kawioru. Cząstki cytryny kładziemy na brzegu. Odrobina pieczywa(np. grzanki) i masło na oddzielnych talerzykach. W kieliszkach dobrze schłodzony szampan.Reszta kawioru może wystąpić solo, wtedy dodajemy ósemki cytryny.
Uwagi:
Proste, drogie i przyjemne. Zwłaszcza jeśli mamy czas na takie śniadanie. Koszty są płynne w zależności od dobroci poszczególnych składników.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 30 zł |