Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - Przepis

Przepis kulinarny
Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką Zobacz 6 zdjęć

Jesienny smak. Delikatność ciasta i intensywny smak powideł śliwkowych.Zwłaszcza, gdy pałaszujemy jeszcze lekko ciepłe.

Składniki:

- 3 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 25 dkg masła,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru pudru plus 1/3 szklanki cukru pudru,
- skórka pomarańczowa z 1/4 pomarańczy,
- wanilia (cukier waniliowy),
- 1 łyżeczka soli.

Jak przyrządzić?

1) Z mąki formujemy stożek, zostawiając ok. 1/2 szklanki na podsypywanie. W stożku robimy wgłębienie,do którego wrzucamy 3 żółtka i 1 całe jajko. Odkładamy 2 białka na pianę. Dookoła kładziemy kawałki masłao temperaturze pokojowej. Dodajemy cukier, wanilię z 1/4 laski wanilii (zamiennie cukier waniliowy).Wreszcie skórkę pomarańczową. Najlepiej - drobno pokrojoną, smażoną. Ale jeśli taką nie dysponujemy- to "żywą", odkrojoną od owocu i pokrojoną w cieniutkie i krótkie paseczki.

2) Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą - w miarę możliwości szybko. W miarę potrzebypodsypujemy mąką, by ciasto nie kleiło się do podłoża lub jeśli stwierdzamy że jest zbyt luźne.

3) Uformowane w kulę ciasto wkładamy do lodówki na 20 min. W tym czasie ubijamy pianę z 2 białeki drugiej porcji cukru pudru na sztywną pianę.

4) Ciasto dzielimy na 2 nierówne części (w proporcjach 2/3 i 1/3). Boki i dno blachy smarujemy masłem.Większą częścią wykładamy dno i brzeg na wys. 1 cm na grubość ok. 4 mm. Na placku rozsmarowywujemypowidła śliwkowe (nieco podgrzane uprzednio - wtedy łatwiej je rozsmarować). Niezbyt grubą warstwą- ich smak jest bardzo intensywny. Na powidła kładziemy równą warstwą ubite białka. Na sam koniecukładamy luźno nieduże kawałki ciasta, rozpłaszczone palcami.

5) Ciasto wkładamy do piekarnika, który jest nagrzany (180 st) na 1/2 godz. Staramy się, aby temperaturanie zmieniała się podczas pieczenia (nie podnosiła się). Wyjmujemy, gdy jest ładnie rumiane - nawet jeśliczas pieczenia trzeba było nieco wydłużyć.

6) Po lekkim ostygnięciu kroimy i delikatnie przekładamy na talerz. Możemy je posypać z wierzchu cukrem pudrem.

Jak podawać?

Bardzo delikatnie przekładamy na talerzyki, ponieważ łatwo się kruszy.

Uwagi:

Oczywiście możemy zastąpić powidła śliwkowe innymi dżemami lub konfiturami własnej roboty.Każde z nich nada ciastu inny smak i charakter.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania75 min.
Trudnośćśredni
Porcje?
Kalorycznośćsporo
Przybliżony koszt12 zł

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką: Podobne przepisy

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką: wypróbuj również

Przepis na kruche ciasto

... , przygotowując domowe wypieki. W jaki sposób to zrobić? Wystarczy, że poznasz kilka prostych przepisów, które będziesz mogła z czasem poddawać modyfikacji. Jednym z nich jest receptura przyrządzania ciasta kruchego zamieszczona w poniższym ...

dawno temu

Powidła śliwkowe

... w 100 g produktu znajduje się niemal 220 kcal, jednak należy wziąć pod uwagę fakt, że stanowią one dodatek do ciast, mięs, kanapek, pączków, stąd nie zjadamy ich zbyt dużo. Poza tym powidła zawierają ... konserwantów, zacznij przygotowywać je w ...

dawno temu

Kruche ciasteczka - przepis na świąteczne wypieki

... Możesz upiec na święta pyszne, imponujące ciasta przełożone tysiącem kremów o różnych smakach i z wieloma pysznymi galaretkami, ale i tak w te dni, kiedy potraw jest naprawdę dużo, najlepiej smakują ... proste wypieki. Zwłaszcza dzieci ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak ozdobić tort owocami świeżymi lub mrożonymi? Glazurowanie owoców

... Pieczenie ciast to prawdziwa sztuka. Idealna kompozycja smaków, aksamitne kremy, puszyste biszkopty i kruche chrupki – o tym wszystkim musi pamiętać wirtuoz tortów. Bywa on – na równi z malarzem ... przy pomocy lukru figurki, a prym wiodą ciasta ...

4 miesiące temu

Dżem, konfitura, powidła - jak je odróżnić?

... . W konfiturach jest 50 procent owoców, a najlepiej wypadają powidła – głównie śliwkowe – w których jest aż 160 gramów owoców na 100 gramów produktu. Katarzyna Bosacka opowiedziała, jakie powidła wybierać ... 1988611 Dżem, konfitura, marmolada i ...

dawno temu

Sos śliwkowy

... też znakomicie, jeżeli są przygotowane ze świeżych owoców. I tak wskazać tu trzeba przede wszystkim na knedle, kompot albo śliwkowe ciasto. Śliwki stanowią również świetny składnik najpopularniejszych powideł ... smak bigosu bardziej wytrawnym ...

dawno temu

Babeczki z owocami - śliwkowa pyszność

... resztą składników. 7. Pora na najważniejsze produkty – śliwki i otręby śliwkowe. Osącz śliwki, pokrój je na kawałeczki i wrzuć do ciasta. Otręby odciśnij z mleka i także wymieszaj dokładnie z masą ... do nich roztopione masło. Powinno najpierw ...

dawno temu

Świeże maliny - przepis na pyszną tartę!

... . Dlatego pomyślałam, że oprócz dżemów i powideł, można zrobić pyszne ciasto z malinami w roli głównej. A konkretniej francuską tartę. ... . Dlatego pomyślałam, że oprócz dżemów i powideł, można zrobić pyszne ciasto z malinami w roli głównej. A ...

dawno temu

Ciasto bananowe

... Chociaż coraz częściej możemy spotkać potrawy łączące ciasta z warzywami, to jednak zazwyczaj do domowych wypieków dodajemy smaczne i zdrowe owoce. Takie klasyczne zestawienie świetnie sprawdza ... się w wielu sytuacjach. Ciasto drożdżowe ze ...

dawno temu

Ciasto marchewkowe

... Twój maluch uwielbia piernika? Poeksperymentuj w kuchni i przyrządź nowe ciasto, które przypomina przysmak twojego dziecka. Choć marchew jako składnik ciasta zaskakuje, możesz być pewna, że brązowy ... puszek zniknie ze stołu w kilka godzin po ...

dawno temu

Ciasto zebra

... z głębi serca, to jednak przygotowane przez nas ciasto nie zawsze dorównuje tym, które kupujemy w cukierniach. Co ciekawe, największych obaw nie wzbudza tutaj smak naszych ciast i ciasteczek ... , ale ich wygląd. I chociaż często robimy je ...

dawno temu

Ciasto orzechowiec

... Ciasta, ciasteczka, cukierki, kolorowe galaretki, to produkty, których pojawiajawienie się na stole, sygnalizuje nadejście gości. Zdarza się, że nie mamy czasu na samodzielne przyrządzenie deseru ... i kupujemy go w sklepie. Nie zawsze jednak ...

dawno temu

Ciasto biszkoptowe

... dla początkującego kucharza niż samodzielnie wypieczone ciasto, którego aromat rozprzestrzenia się po całym domu. Odpowiedni przepis może sprawić, że z łatwością otrzymasz ogrom komplementów od swoich ... domowników. Jednym z najczęściej ...

dawno temu

Ciasto toffi

... na ciasto toffi. Już w trakcie jego przyrządzania trudno jest oprzeć się, by nie spróbować choćby odrobiny pysznej masy. Jak przygotować tego typu ciasto? Nic prostszego! Możesz je zrobić, nawet nie używając ... piekarnika. Już teraz przeczytaj ...

dawno temu

Najprostsze ciasto owocowe

... Masz ochotę na domowe ciasto, ale jesteś zupełnym beztalenciem jeśli chodzi o pieczenie? Nie martw się, są przepisy, z którymi poradzi sobie nawet dziecko. Najprostsze ciasto owocowe jest tego najlepszym przykładem. Wkład pracy minimalny, ...

dawno temu

Ciasto budyniowe

... gotowych wypieków jest na pewno zdecydowanie łatwiejsze i nie pochłania nam czasu, jednakże nie mamy podczas niego żadnej satysfakcji oraz wspaniałego aromatu towarzyszącego pieczeniu ciast. Oprócz ... tego nie mamy pojęcia, co się znajduje w ...

dawno temu

Ciasteczka śmietankowe

... Twój maluch zagląda do szafek w poszukiwaniu słodyczy. Ty także chętnie pochrapałabyś coś do kawy. Może zrobisz pyszne kruche ciasteczka śmietankowe? Nie oprze się im żaden łakomczuch! ... Twój maluch zagląda do szafek w poszukiwaniu słodyczy. ...

dawno temu

Przepyszne lekkie ciasto z wiśniami

... nie uroczysty. Anglicy piją herbatkę o swojej „tea time”. I też są niezadowoleni, jeśli nie dostaną herbatników lub kawałka ciasta. Z kolei Francuzi specjalizują się w ciastach i jedzą je w ramach lunchu ... sposobów na wykorzystanie wiśni w ...

dawno temu

Ciasto shrek

... cukierków, ciast i ciasteczek. W zależności od tego, co jeszcze przed chwilą znajdowało się na naszym talerzu możemy wybierać spośród propozycji mniej lub bardziej słodkich. Niestety pieczenie ciast ... nim, nawet nie bardzo wiedząc, jak się ...

dawno temu

Powiązane Tematy