Jesienny smak. Delikatność ciasta i intensywny smak powideł śliwkowych.Zwłaszcza, gdy pałaszujemy jeszcze lekko ciepłe.
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 25 dkg masła,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru pudru plus 1/3 szklanki cukru pudru,
- skórka pomarańczowa z 1/4 pomarańczy,
- wanilia (cukier waniliowy),
- 1 łyżeczka soli.
Jak przyrządzić?
1) Z mąki formujemy stożek, zostawiając ok. 1/2 szklanki na podsypywanie. W stożku robimy wgłębienie,do którego wrzucamy 3 żółtka i 1 całe jajko. Odkładamy 2 białka na pianę. Dookoła kładziemy kawałki masłao temperaturze pokojowej. Dodajemy cukier, wanilię z 1/4 laski wanilii (zamiennie cukier waniliowy).Wreszcie skórkę pomarańczową. Najlepiej - drobno pokrojoną, smażoną. Ale jeśli taką nie dysponujemy- to "żywą", odkrojoną od owocu i pokrojoną w cieniutkie i krótkie paseczki.
2) Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą - w miarę możliwości szybko. W miarę potrzebypodsypujemy mąką, by ciasto nie kleiło się do podłoża lub jeśli stwierdzamy że jest zbyt luźne.
3) Uformowane w kulę ciasto wkładamy do lodówki na 20 min. W tym czasie ubijamy pianę z 2 białeki drugiej porcji cukru pudru na sztywną pianę.
4) Ciasto dzielimy na 2 nierówne części (w proporcjach 2/3 i 1/3). Boki i dno blachy smarujemy masłem.Większą częścią wykładamy dno i brzeg na wys. 1 cm na grubość ok. 4 mm. Na placku rozsmarowywujemypowidła śliwkowe (nieco podgrzane uprzednio - wtedy łatwiej je rozsmarować). Niezbyt grubą warstwą- ich smak jest bardzo intensywny. Na powidła kładziemy równą warstwą ubite białka. Na sam koniecukładamy luźno nieduże kawałki ciasta, rozpłaszczone palcami.
5) Ciasto wkładamy do piekarnika, który jest nagrzany (180 st) na 1/2 godz. Staramy się, aby temperaturanie zmieniała się podczas pieczenia (nie podnosiła się). Wyjmujemy, gdy jest ładnie rumiane - nawet jeśliczas pieczenia trzeba było nieco wydłużyć.
6) Po lekkim ostygnięciu kroimy i delikatnie przekładamy na talerz. Możemy je posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Jak podawać?
Bardzo delikatnie przekładamy na talerzyki, ponieważ łatwo się kruszy.
Uwagi:
Oczywiście możemy zastąpić powidła śliwkowe innymi dżemami lub konfiturami własnej roboty.Każde z nich nada ciastu inny smak i charakter.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ? |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 12 zł |