Sezam to ważny składnik dalekowschodnich kuchni. Można go potraktować jako dodatek do wielu dań, ale może stanowić też bazę, jak w przypadku ciasteczek sezamowych. Wymieszany z mąką daje wyśmienity efekt. Ciasteczka upieczone z takiego ciasta są pyszne i sycące. Przekąska znacznie smaczniejsza od krakersów, idealna do piwa.
Składniki:
1,5 szklanki mąki,
½ szklanki sezamu,
4 łyżki oleju,
2 jaja,
4 łyżki śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczki soli,
1 łyżeczka masła.
Jak przyrządzić?
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i większością sezamu.
Dodajemy jedno jajo, całą śmietanę oraz olej.
Ciasto zagniatamy.
Teraz musimy je rozwałkować na cienkie plastry (do 3 mm).
Z plastrów wycinamy za pomocą szklanki kółka.
Drugie jajo roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim kółka z ciasta.
Posypujemy je resztką sezamu.
Blachę smarujemy masłem i rozkładamy na niej kółka.
Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy kilkanaście minut, aż osiągną złoty kolor.
Po upieczeniu zdejmujemy ciastka z blachy i układamy na tacy do wystygnięcia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |