To przykład na wypełnienie wytrawne, które może uczynić naleśniki głównymdaniem obiadowym. Zapieczone - przejdą ładnie smakami, a skorupka serowa doda łagodności.
Składniki:
Na 10 sztuk:- 10 zwykłych naleśników,
- 10 dkg boczku wędzonego,
- 20 dkg mięsa gotowanego, dowolnego rodzaju,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 świeże pomidory,
- 10 dkg sera żółtego typu ementaler,
- sól, pieprz czarny, ew. pieprz cayenne,
- papryka słodka,
- łyżka świeżych ziół, np. rozmaryn,
- 1 łyżka masła.
Jak przyrządzić?
1) Dość drobno pokrojony boczek smażymy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulęi rozdrobniony czosnek. Gdy cebula stanie się szklista, dorzucamy pokrojone mięso.
2) Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy 2-3 łyżkami wody i doprawiamy papryką, solą i pieprzem.Jeśli lubicie ostre sosy - możecie oprócz pieprzu czarnego, dodać szczyptę pieprzu cayenne.Tak przygotowany sos pomidorowy wylewamy na patelnię i dokładnie mieszamy z resztą składników.Chwilę podgrzewamy na patelni, aby wszystkie smaki ładnie połączyły się ze sobą.
3) Farszu powinno wystarczyć na posmarowanie 10 naleśników. Zwijamy je w rulony i układamy w formiedo zapiekania, uprzednio posmarowanej masłem.
4) Pomidory po zdjęciu skórki kroimy na drobne cząstki i rozrzucamy na wierzchu naleśników.Można dorzucić kilka żywych ziółek o zdecydowanym zapachu - np. rozmaryn - drobno posiekanych.Całość osypujemy utartym serem. Kładziemy na wierzch kilka wiórków masła i wkładamy do dobrze nagrzanegopiekarnika (220 st. C).
5) Są gotowe do wyjęcia, gdy ser na wierzchu ładnie się rozleje, a miejscami zazłoci. Zwykle trwa to ok. 20 min.
Jak podawać?
Najlepiej podać na stół w formie, w które się zapiekały. Ostrożnie oddzielając od siebie wyjmować na talerze.Dobrym dodatkiem będą wszelkie wyraziste w smaku sałaty, nieco schłodzone w lodówce.Zimne piwo znakomicie dopełni smaku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 18 zł |