Ziemniaki pod koniec zimy, czyli puree - Przepis

Przepis kulinarny
Ziemniaki pod koniec zimy, czyli puree Zobacz 2 zdjęcia

Gdy przychodzi wiosna, zeszłojesienne jarzyny zaczynają tracić swój smak i urodę.Tak właśnie dzieje się z ziemniakami. Nie prezentują się apetycznie w wydaniu "z wody".Na szczęście jest wiele sposobów na to, by uczynić je smaczniejszymi. Jeden z nich to sposób "puszysty", czyli puree.

Składniki:

- 1 kg ziemniaków,
- 1 łyżka masła,
- 3-4 łyżki mleka,
- zielona pietruszka,
- liściasta łodyga selera naciowego,
- sól.

Jak przyrządzić?

1) Ziemniaki obieramy bardzo dokładnie, usuwając wszelkie uszkodzenia, których jest sporoo tej porze roku. Gotujemy jak zwykle, w osolonej wodzie.

2) Po odcedzeniu i odparowaniu gnieciemy je na puree. Dokładamy masło, mleko oraz drobnopokrojone zieleniny. Z selera zużywamy same listki. Jeszcze raz wszystko dokładnie miażdżymy.Dajemy im krótką chwilę na "złapanie" zapachu świeżej zieleniny.

Jak podawać?

Zaraz po przygotowaniu. Wtedy jest najsmaczniejsze.

Uwagi:

Tak przygotowane ziemniaki nadają się do bardzo wielu potraw. Są delikatne, łagodnedla naszego organizmu, a zapach świeżych ziół miło podrażnia nasz zmysł smaku.

Oczywiście można użyć innej zieleniny - w zależności od tego, czym akurat dysponujemy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćtrochę ich jest
Przybliżony koszt3 zł

Ziemniaki pod koniec zimy, czyli puree: Podobne przepisy

Ziemniaki pod koniec zimy, czyli puree: wypróbuj również

MATERIAŁ PROMOCYJNY

Chroń skórę zimą – przewodnik po pielęgnacji twarzy

... Zima to okres, w którym nasza skóra potrzebuje szczególnej troski i ochrony. Niskie temperatury, wiatr, suche powietrze w pomieszczeniach, a także częste zmiany temperatury – wszystko to może wpływać ... Wpływ niekorzystnych warunków ...

2 miesiące temu

Jak zrobić puree ziemniaczane?

... Puree ziemniaczane to chyba najczęściej spotykana na polskich stołach postać ziemniaków. Jest pyszne i przygotowując je nie ryzykujesz, że komuś nie będzie smakowało. Warto jednak czasem wprowadzić ... małe urozmaicenie, by zaintrygować gości ...

dawno temu

Alternatywne puree

... ... A także wiele innych. Nie wspominając już o taki cudach jak puree musztardowe, rozmarynowe, czy truflowe. Krótko mówiąc - Francuzi doprowadzili sztukę robienia papki z warzyw do perfekcji. Skorzystajmy więc z ich doświadczenia i zastąpmy ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki z boczkiem - niebo w gębie

... Co najczęściej gości na polskich stołach w porze obiadowej? Tak, tak – ziemniaki. Nie oznacza to wcale, że musisz je zawsze podawać w postaci nudnego puree. Znacznie smaczniejsze są pieczone ziemniaki, a jeśli w dodatku dodasz do nich boczek, ...

dawno temu

Różne oblicza ziemniaka

... czasy, kiedy ciężko je było dostać, gdzieś indziej niż w McDonaldzie. Puree najczęściej przygotowuje się dodając do niego masło i mleko. Nadaje to ziemniakom pewnej delikatności, jedwabistości można by ... rzec. Tradycyjnie jednak podaje się ...

dawno temu

Ziemniaki nie tuczą

... Bulwy, kartofle, pyry - to tylko niektóre określenia na wszechobecnego w polskiej kuchni ziemniaka. Wbrew powszechnym opiniom ziemniak jest bardzo zdrowym i nietuczącym warzywem. Odpowiednio przyrządzony zawiera mniej kalorii niż makarony czy ...

dawno temu

Pomysły na wykorzystanie ziemniaka

... Nasz kuchnia bez ziemniaka? To chyba niemożliwe. Tylko martwi fakt, że nadal w wielu polskich domach występuje on jedynie w towarzystwie mięsa i surówki obiadowej. Słowem: nuda! Jeśli pragniesz ... kolejne 15 min. Na koniec ziemniaki. Całość ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Czym się kierować przy wyborze śniegowców damskich? Odkryj 4 porady

... , dlatego w tym artykule przedstawimy cztery porady, które pomogą Ci dokonać świadomego wyboru i cieszyć się pełnym zabezpieczeniem i wygodą w czasie zimy. ... od regionu, w którym zamierzasz nosić śniegowce - niektóre materiały są lepsze do ...

5 miesięcy temu

Historia ziemniaka

... Ziemniaki, nazywane także kartoflami, zajmują silną pozycję w tradycyjnej kuchni polskiej. Istnieją dania, w których warzywo to wydaje się składnikiem, którego nie można zastąpić. Trudno wyobrazić ... sobie nie tylko placki ziemniaczane bez ...

dawno temu

Ziemniaki cenne a niedoceniane

... Ziemniaki goszczą na naszych stołach bardzo często. Niestety niewiele z nas zdaje sobie sprawę jak cenne są dla naszego organizmu. Ale to jeszcze nie wszystko, mylnie twierdzi się, że ziemniaki są niezdrowe i bardzo kaloryczne. Warto poznać całą ...

dawno temu

Ziemniaki a odchudzanie

...   Czy będąc na diecie musimy wyrzekać się także ulubionych ziemniaków? Wiele tez mówi, że należy to zrobić jak najszybciej, bo zawierają one zgubne kalorie. A jaka jest prawda? Czy można je jeść bez obaw?  ... Czy będąc na diecie musimy wyrzekać ...

dawno temu

Zapiekane ziemniaki - danie na sylwestra

... Jak szybko przygotować dania na sylwestra? Najlepiej ograniczyć się do prostych produktów. Ziemniaki zapiekane na pewno wyjdą pysznie, a jeśli odpowiednio je przystroisz, będą wyglądały bardzo odświętnie. A ten zapach, kiedy wyjmiesz je z ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki w mundurkach - jak zrobić taki przysmak?

... Ziemniaki pieczone są pyszne, ziemniaki pieczone w mundurkach to prawdziwe niebo w gębie, a ziemniaki pieczone w mundurkach z sosem serowym to już po prostu rozkosz. Stwórz w swojej kuchni coś ... prostego, a jednocześnie oryginalnego, zwykłego ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki - jak zrobić, by były pyszne?

... Ziemniaki są nieodłącznym elementem polskiego obiadu. Najczęściej je gotujemy i zjadamy w postaci piure, czasami robimy dzieciom przyjemność i smażymy frytki. Tymczasem najzdrowiej jest ziemniaki ... upiec. Tak przyrządzone są po prostu pyszne. ...

dawno temu

Ziemniak - warzywo z historią

... Ziemniak nie jest może najbardziej ekstrawaganckim warzywem. Jednak w naszym kraju wciąż jest najpopularniejszym dodatkiem do dań głównych. Niewiele osób jednak wie, jak ciekawą historią ... może poszczycić się zwykły ziemniak. A ta zaczęła się ...

dawno temu

Ziemniaczane purée w nowej odsłonie

... Ziemniak jest niezwykle popularnym produktem spożywczym, który ma w polskiej kuchni wiele zastosowań – służy do przyrządzania zup, zapiekanek czy jako dodatek do mięsa. Według wielu osób, jedną ... z najsmaczniejszych jego form jest purée. ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki z twarogiem

... Jeśli nie masz czasu i ochoty stać w kuchni, przygotuj coś naprawdę szybkiego. Pieczone ziemniaki z twarogiem to właśnie taki przepis. Nie napracujesz się zbytnio, a danie jest bardzo dobre. Znów sprawdza się stara zasada, że najlepsze jest to, ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Ferie zimowe we Włoszech – idealne miejsca dla rodzin z dziećmi

... saneczkowe i lodowiska. Możesz również wybrać się na wycieczkę do pięknych jezior, takich jak Jezioro Garda. Aktywności i atrakcje dla rodzin we Włoszech zimą Poza pięknymi miejscami Włochy oferują ... zimą Podczas planowania zimowych wakacji we ...

miesiąc temu

Zapiekanka z ziemniakami

... . Jednak są i tacy, którzy nawet w upalne dni nie potrafią sobie odmówić zapiekanki. Taką potrawę można przygotowywać na szereg różnych sposobów, więc kluczem do sukcesu w sztuce kulinarnej jest tutaj pomysłowość i odwaga w podejmowaniu wyzwań. ...

dawno temu

Powiązane Tematy