Gdy przychodzi wiosna, zeszłojesienne jarzyny zaczynają tracić swój smak i urodę.Tak właśnie dzieje się z ziemniakami. Nie prezentują się apetycznie w wydaniu "z wody".Na szczęście jest wiele sposobów na to, by uczynić je smaczniejszymi. Jeden z nich to sposób "puszysty", czyli puree.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 łyżka masła,
- 3-4 łyżki mleka,
- zielona pietruszka,
- liściasta łodyga selera naciowego,
- sól.
Jak przyrządzić?
1) Ziemniaki obieramy bardzo dokładnie, usuwając wszelkie uszkodzenia, których jest sporoo tej porze roku. Gotujemy jak zwykle, w osolonej wodzie.
2) Po odcedzeniu i odparowaniu gnieciemy je na puree. Dokładamy masło, mleko oraz drobnopokrojone zieleniny. Z selera zużywamy same listki. Jeszcze raz wszystko dokładnie miażdżymy.Dajemy im krótką chwilę na "złapanie" zapachu świeżej zieleniny.
Jak podawać?
Zaraz po przygotowaniu. Wtedy jest najsmaczniejsze.
Uwagi:
Tak przygotowane ziemniaki nadają się do bardzo wielu potraw. Są delikatne, łagodnedla naszego organizmu, a zapach świeżych ziół miło podrażnia nasz zmysł smaku.
Oczywiście można użyć innej zieleniny - w zależności od tego, czym akurat dysponujemy.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | trochę ich jest |
Przybliżony koszt | 3 zł |