Czyli gotowane w smaku i kolorze. W przeciwieństwie do nalowanych ręcznie pisanek,zabarwiają się cienkimi żyłkami, a przy okazji zmieniają swój smak.
Składniki:
- 5 jaj ugotowanych na twardo,
- 2 łyżeczki czarnej herbaty,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 6 ziarenek pieprzu,
- szczypta chili,
- 3 goździki,
- malutki kawałek cynamonu,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 pomidory,
- sos tabasco.
Jak przyrządzić?
1) Ugotowane i schłodzone jaja delikatnie obtłukujemy tak, aby powstała siatkapęknięć na powierzchni skorupki.
2) Do garnka wkładamy utłuczone drobno przyprawy. Delikatnie dokładamy jajka.Gotujemy je na małym ogniu, pod przykrywką - 40 min. Jajka powinny być przykrytew całości, ale płynu powinno być jak najmniej - czyli "ciasny" garnek.
3) Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia i czekamy, aż całość zupełnie ostygnie.Ostudzone jaja pozbawiamy skorupek. Kroimy na połówki, układamy na półmisku białkamido góry. Na środku półmiska układamy dość drobno pokrojony pomidor, skropionyobficie sosem tabasco.
4) Przed podaniem chłodzimy chwilę w lodówce.
Jak podawać?
Najładniej wygląda z udekorowanym na zielono półmiskiem.
Do tak przygotowanych jajek można również podać sos sojowy z kilkoma kroplami tabasco.
Uwagi:
Skorupki należy "obtłukiwać" bardzo delikatnie. Optymalnie byłoby zrobienie próbyw gronie domowym, zanim zdecydujemy się podać je na stół w obecności gości.Można wóczas zmodyfikować proporcje przypraw na takie, jakie najbardziejodpowiadają naszemu smakowi.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 12 zł |