10 powodów, dla których warto jeść jajka
ANNA GAWRYLUK • dawno temuJajko na śniadanie? Jedni nie wyobrażają sobie, by mogło być inaczej, inni uważają jajka za niezdrowe i kaloryczne. Jak jest naprawdę? Oto 10 powodów, dla których warto jeść jaja właśnie na sam początek dnia!
1. Świeże jajka nie zawierają złego cholesterolu, a więc to mit, że ich jedzenie jest kaloryczne. Jedno jajko dziennie to norma; jest pożywnym i zdrowym posiłkiem.
2. Jeśli chcesz schudnąć, lepiej zjedz na śniadanie jajko niż pieczywo. Jaja pomagają w utracie wagi.
3. Jaja to idealne źródło białka i aminokwasów niezbędnych w prawidłowej diecie.
4. Zjedzenie jajka na śniadanie daje uczucie sytości dłużej, niż mleko z płatkami czy kanapka z chlebem wieloziarnistym.
5. Cholina to niezbędny składnik jaj, który pomaga w rozwoju mózgu i pamięci.
6. Jedzenie jajek wpływa bardzo korzystnie na wzrok i zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na zaćmę w starszym wieku.
7. Białko jaj jest przyswajane przez organizm ludzki w 94%, dla porównania białko pochodzące z mięsa tylko w 74%.
8. Zmielona skorupka jaja to idealny lek na osteoporozę.
9. Żółtko jaj to bogactwo witamin i minerałów, zawiera m.in. witaminę A, D, PP, witaminy z grupy B, żelazo, potas, sód, magnez.
10. A oto najsmaczniejszy powód do zjedzenia jajka na śniadanie: „Żaba w dziurze”. To łatwe, szybkie i pyszne danie, do którego wystarczy łyżeczka masła, kromka chleba i jajko. Wycinamy nożem otwór w chlebie, kładziemy kromkę na rozgrzanej patelni, a następnie wbijamy jajo. Po kilku minutach mamy sycące śniadanie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze