Majowy bukiet jarzyn - Przepis

Przepis kulinarny
Majowy bukiet jarzyn Zobacz 4 zdjęcia

Spragnieni świeżości rzucamy sie na pierwsze młode jarzyny. Szparagi w maju - to jedno z pierwszychwiosennych zauroczeń. Marchewka w nieco innym stylu, zaskakuje mile szlachetniejszymsmakiem. Spróbujcie. Przygotowanie takiego półmiska jarzyn zajmuje sporo czasu.Ale warto je zrobić przynajmniej raz - na powitanie nowego sezonu jarzynowych pyszności.Jedynym prawdziwym minusem - jest dość wysoka cena majowych delikatesów.

Składniki:

- 1 pęczek białych szparagów,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 spora kalarepka (2 małe),
- 1 pęczek marchewki,
- 1 pomarańcza,
- 2 łyżki masła (oleju),
- zielona pietruszka,
- sól, cukier.

Jak przyrządzić?

1) Myjemy wszystkie jarzyny. Zajmiemy się każdą z nich oddzielnie.

2) Szparagi: obcinamy ok. 1/3 łodyg od dołu. Białe (nieco bardziej zdrewniałe od zielonych)możemy pozbawić zewnętrznej skórki nieco wyżej. Wrzucamy je na delikatnie wrzącą wodę.Każdy rodzaj gotujemy oddzielnie w wodzie z dodatkiem soli i cukru do miękkości.Uważamy przy tym, żeby sie nie rozpadły - łebki bowiem są delikatniejsze od reszty łodygi.Szparagi chłoną sporo wody podczas gotowania, więc po wyjęciu ich na talerz musimy po chwilijeszcze raz odlać resztki wody. Postępujemy z nimi ostrożnie, bo łatwo się defasonują.

3) Marchewka: po oskrobaniu, dzielimy ją na mniejsze części. W garnuszku roztapiamy1 łyżkę masła i wrzucamy marchewkę na gorący tłuszcz. Po obsmażeniu ok. 2 min ze wszystkichstron dodajemy do garnuszka sok wyciśnięty z pomarańczy. Solimy. Dusimy pod przykryciem do miękkości.

4) Kalarepka: obieramy ją i dzielimy na mniejsze cząstki. W garnuszku roztapiamy 1 łyżkę masłai wrzucamy kalarepkę. Po obsmażeniu, dolewamy nieco wody i solimy. Dusimy pod przykryciem.Gdy jest już uduszona, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i mieszamy.

5) Najtrudniejsze w naszym działaniu będzie takie skoordynowanie gotowania, by wszystkie jarzynybyły gotowe mniej więcej w tym samym czasie. Jednocześnie musimy uważać, by nie rozgotowaćniczego nazbyt miękko, bo to niezbyt ładny widok.

Jak podawać?

Ładnie ułożone na półmisku. Z sosem holenderskim. Do delikatnych mięs lub solo - jako przystawkę.Najsmaczniejsze są podane od razu po ugotowaniu.

Uwagi:

Przy kupowaniu białych szparagów zwracamy uwagę na ich świeżość i barwę. Głowki powinny być stulone i jasne, a wszystkie łodygi mniej więcej równe.
Marchewka i kalarepka dłużej zachowują ciepło. Mogą więc zaczekać na szparagi. Wszystkie młode jarzyny gotują się szybciej niż "dorosłe".

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt22 zł

Majowy bukiet jarzyn: Podobne przepisy

Majowy bukiet jarzyn: wypróbuj również

Jak zrobić bukiet z ubranek?

... Tradycyjne prezenty na baby shower wykonywane były własnoręcznie przez uczestniczki przyjęcia przedurodzinowego. I ty możesz wykonać oryginalny prezent dla przyszłej mamy. Poniżej znajdziesz poradę, jak przygotować bukiet z ubranek dla dziecka. ...

dawno temu

Majówka w deszczu

...     Weekend majowy trwa, a za oknem deszcz. I co robić? Jak zorganizować rodzinie czas, tak by było miło i przyjemnie? Może skorzystasz z moich pomysłów. ...   Weekend majowy trwa, a za oknem deszcz. I co robić?Jak zorganizować rodzinie czas, ...

dawno temu

Sprawdź, co powinnaś zabrać na majówkę!

... Weekend majowy za pasem, warto więc rozpocząć przygotowania do długo planowanego wypoczynku. Niezależnie od tego, gdzie się wybierasz, powinnaś mieć ze sobą niezbędnik, który pozwoli ci miło spędzić czas i nie dać się zaskoczyć niespodziewanym ...

dawno temu

Odpoczynek weekendowy

... . Przed nami weekend majowy, czas odpoczynku i relaksu. Zapomnij o pracy i spędź ten czas z tymi, dla których w ciągu tygodnia nie masz czasu. Jest to wskazane nie tylko dla potrzymania życia towarzyskiego, ale przede wszystkim dla twojego ...

dawno temu

Co zabrać na majowy piknik?

... w symbolicznych ilościach, by procenty nie uderzyły nam do głowy. Nie zapomnijmy też o zabraniu ze sobą kieliszków! To warunek numer jeden w ucztowaniu z klasą! A co Wy weźmiecie na swój majowy piknik? Piszcie o tym co byście dodali do tego ...

dawno temu

Jestem tylko workiem do zwierzeń

... pięknego bukietu konwalii, który zrywałam w swoim ogródku w dniu 25. urodzin, zależy mi na tym, by któraś z moich przyjaciółek przypomniała sobie, że dziś moje święto, a konwalie to moje ulubione majowe kwiaty. ... pięknego bukietu konwalii, ...

dawno temu

Dipy – podstawa finger - party

...   Żadne finger – party nie może się obejść bez dobrych dipów. W końcu któż z nas nie lubi tych słodkich, kwaśnych, czy pikantnych kremów leżących w kokilkach w towarzystwie jarzyn, kabanosów ... , do wędlin i gotowanych jarzyn podawano ...

dawno temu

Owocowe lato w kolekcji Cotton Club

... Koszyk cytrusów, bukiet kwiatów i filiżanka kawy – te trzy skojarzenia przywołują na myśl wiosenno-letnią kolekcję Cotton Club. ... Koszyk cytrusów, bukiet kwiatów i filiżanka kawy – te trzy skojarzenia przywołują na myśl wiosenno-letnią ...

dawno temu

Na Dzień Mamy – kwiaty zaklęte w perfumach

... Dziś Dzień Wszystkich Mam, więc oprócz tradycyjnego bukietu, warto podarować naszym najukochańszym także zapach kwiatów w buteleczce. Perfumy kocha przecież każda kobieta!   ... Dziś Dzień Wszystkich Mam, więc oprócz tradycyjnego bukietu, warto ...

dawno temu

Jak dbać o kwiaty?

... Ozdobne bukiety pięknie prezentują się w fantazyjnym wazonie na stole w jadalni lub na kominku w salonie, a nawet w małym ogródku w akwarium. Niestety, żywot kwiatów jest bardzo krótki. Już dwa dni ... po zerwaniu ozdoba domu więdnie i zaczyna ...

dawno temu

Leczo z cukinii

... Kto z nas nie zachwycał się wybornym smakiem potraw z dyni? Otóż równie bogate walory smakowe posiada bliski krewny wspomnianej jarzyny – kabaczek, określany także mianem cukinii. Warzywo to zachwyca ... to dodawane jest także do lekkich surówek ...

dawno temu

Męskie i kobiece przyjemności

... Ostatni długi majowy weekend skłonił mnie do przemyśleń na temat tego, że przyjemności mają płeć. Pomijam zupełnie oczywiste podziały, czyli chłopcy lubią piłkę nożną a dziewczynki zakupy. Chodzi mi o przyjemności z gatunku bardziej przyziemnych ...

dawno temu

Warzywa – istotny element diety

... Dietetycy zalecają, by osoby dorosłe jadły warzywa kilka razy dziennie i by stanowiły one prawie połowę produktów spożywanych przez dzieci. Warto o tym pamiętać, bo jarzyny są niezastąpionym źródłem ... dieta bogata w jarzyny zapewnia ...

dawno temu

Jak zrobić zupę-krem?

... się do miksowania. Sprawdź na co powinnaś się zdecydować, chcąc przygotować takie danie i co zrobić z jarzynami zanim przerobisz je na smakowity krem. ... się do miksowania. Sprawdź na co powinnaś się zdecydować, chcąc przygotować takie danie i ...

dawno temu

Zapiekanka z cukinii

... na wadze. Poza tym cukinia to niedroga jarzyna, zwłaszcza w sierpniu, kiedy właśnie zbieramy piękne i dorodne okazy. ... na wadze. Poza tym cukinia to niedroga jarzyna, zwłaszcza w sierpniu, kiedy właśnie zbieramy piękne i dorodne okazy. ...

dawno temu

Odkurzacz do oparów

... Czy podczas gotowania, denerwuje Cię wszędzie roznoszący się zapach? Pewnie nie! Dlatego, że wszyscy w Twoim domu gotują super. Ale nie zawsze posiłek podczas przygotowań pachnie całym bukietem przypraw itp. ... Czy podczas gotowania, denerwuje ...

dawno temu

„Casanova po przejściach”, John Turturro

... Idealna propozycja na majowe wieczory. Lekka, ale elegancka, nie obrażająca niczyjej inteligencji, stylowa. Z gatunku „obejrzeć i zapomnieć”, ale zapewniam: w tym przypadku zarówno oglądanie jak i zapominanie (film nadaje się też na randkę) ...

dawno temu

Przekąski w stylu „Mexican”

... Kuchnia rodem z Meksyku reprezentuje ten typ jadła, który zbawiennie wpływa na sylwetkę, choć może z pozoru tak wcale nie wygląda. Pikantne przyprawy sprawiają, że poprawia się nam przemiana materii, a bukiet warzyw nie czyni uszczerbku na ...

dawno temu

Powiązane Tematy