Z chili jest trochę tak jak z naszym bigosem. Każdy je zrobi nieco inaczej - ale zawsze to będzie chili.Uważane za potrawę meksykańską, rozpowszechnione zostało przez Teksańczyków. Przepis, który podajęodbiega nieco sposobem przygotowania mięsa. Ale jeśli chcecie, możecie je - zamiast kroić na paseczki- zmielić. Forma podania jest atrakcyjna. Możecie ją wykorzystać do całkiem innych pomysłów kulinarnych.
Składniki:
- 4 kubeczki z placków tortilli,
- 20 dkg wołowiny (nie musi być najwyższego gatunku, ale zawsze pozbawiamy ją tłuszczu i ścięgien),
- 1 spora cebula,
- 1 łyżeczka chilli w proszku (można ją kupić czasami "żywą" lub suchą do zmielenia),
- 1/2 szklanki fasoli czerwonej - ugotowanej (może być z puszki),
- 1 papryka,
- 2 dobrze dojrzałe pomidory,
- nieco świeżej kolendry,
- kilka kropel sosu jalapeno (z braku żywej papryczki jalapeno),
- 1/4 litra wywaru mięsnego,
- szczypta kminku,
- olej,
- sól,
- 5 dkg sera cheddar.
Jak przyrządzić?
1) Wołowinę kroimy na drobne, krótkie paseczki. Powinna być pozbawiona tłuszczu i ścięgien.Na drobno kroimy pozostałe składniki: paprykę, cebulę, kolendrę. Pomidory pozbawiamy pestek.
2) Mięso obsmażamy krótko na dużym ogniu. Wrzucamy do garnka. Cebulę smażymy,aż stanie się miękka. Pod koniec dokładamy chilli, kolendrę i kminek. Zawartość patelni wrzucamydo garnka. Dodajemy fasolę, wlewamy bulion, doprawiamy jalapeno i razem dusimy ok. 40 min.Pod koniec duszenia dokładamy ser. Do gotowania można dołożyć wodę z fasoli.
3) Smażymy tortille. Na rozgrzaną teflonową patelnie kładziemy placek. Podgrzewamy z obu stron bardzo krótko, aby stał się gorący. Nakładamy na kubek (dość gruby fajansowy np.) i zaciskamy ręce tak, by placek uksztaltowal się do formy kubka. Zostawiamy na chwilę . Po jakimś czasie przyciskamy dłońmi po formie, ponieważ będzie się nieco odginał.
4) Zostawiamy nasze chili w przykrytym garnku. W tym czasie przygotowujemy miseczki z usmażonych wcześniej tortilli.
5) Do ukształtowanych miseczek z tortilli wkladamy gotowe porcje. Dekorujemy z wierzchu odrobiną świeżo pokrojonejpapryki zielonej, drobno pokrojonym pomidorem i kolendrą.
Jak podawać?
Stawiając porcje na talerzu. W miarę możliwości dość szybko wykonujemy formowanie i nakładaniedo tortilli gotowego chilli. Placek będzie jeszcze jakiś czas elastyczny i będzie znakomicie się jadł od góryrazem z daniem.
Tak przygotowane chili możemy podać zapieczone w papryce.
Do tego dania można dodać osobno w miseczkach starty grubo ser i cebulę pokrojoną w drobne piórka.
Uwagi:
Chilli występuje w handlu często pod nazwą pieprz cayenne. Jeśli lubicie bardziej jednolitą konsystencję,możecie potrawę gotować dłużej. Nabierze wóczas głębszego smaku. Należy jedynie uważać,by się nie przypaliła.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 12 zł |