Delikatny w smaku. Gotowanie pozbawia go ostrego zapachu, jakim charakteryzuje sięsurowy czosnek. Podajemy go do mięs ciepłych i zimnych.
Składniki:
- 10 ząbków czosnku,
- 2 kromki chleba tostowego,
- 3/4 szklanki mleka,
- 2 gałązki zielonej pietruszki,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) W garnuszku gotujemy wodę i wrzucamy do niej na 3 min. obrane ząbki czosnku.Z chleba tostowego wybieramy miękisz.
2) Mleko podgrzewamy na ogniu. Wrzucamy do niego rozgnieciony czosnek, miękisz chlebai zieloną pietruszkę. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając ok. 15 min. Podczas gotowaniadodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
3) Gotujemy i rozcieramy zawartość sosu drewnianą łyżką, aż stanie się w miarę gładki.Sprawdzamy smak.
Jak podawać?
Sos podajemy na ciepło do wszelkiego rodzaju mięs pieczonych i duszonych. Może być użytyna zimno do pieczonego mięsa, podanego jako wędlina.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 4 zł |