Sos cebulowy

Przepis kulinarny

Składniki:

- 4 średnie cebule,
- łyżeczka czosnku w proszku,
- kostka bulionu lub trochę vegety,
- pieprz czarny, ziołowy i papryka,
- śmietana (zwykle robię z 18%),
- łyżeczka mąki do zagęszczenia (choć niekoniecznie),
- oliwa.

Jak przyrządzić?

Siekam cebulę, szklę na oliwie potem podlewam bulionem rozpuszczonym w 1/2 lub 3/4 szkl. wody, duszę na wolnym ogniu przez kwadrans zaprawiam śmietaną, dodaję mąki i wszelkich przypraw. Potem miksuję sos na krem i gotowe.

Jak podawać?

Dobre do mięsa, pulpecików, kluchów, kasz - wszystkiego, co lubi sosy.

Uwagi:

Wprawy nabrałam przy 3-4 podejściu i w zasadzie proporcje mam na oko, wszystko zależy od tego jaką konzystencję sosu lubimy i oczywiście na ile porcji nam go potrzeba:))))Osobiście zaprawiam sos mielonym siemieniem lnianym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćsporo
Przybliżony koszt5 zł
Autorzeta

Sos cebulowy: Podobne przepisy

Sos cebulowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy