Składniki:
- 4 średnie cebule,
- łyżeczka czosnku w proszku,
- kostka bulionu lub trochę vegety,
- pieprz czarny, ziołowy i papryka,
- śmietana (zwykle robię z 18%),
- łyżeczka mąki do zagęszczenia (choć niekoniecznie),
- oliwa.
Jak przyrządzić?
Siekam cebulę, szklę na oliwie potem podlewam bulionem rozpuszczonym w 1/2 lub 3/4 szkl. wody, duszę na wolnym ogniu przez kwadrans zaprawiam śmietaną, dodaję mąki i wszelkich przypraw. Potem miksuję sos na krem i gotowe.
Jak podawać?
Dobre do mięsa, pulpecików, kluchów, kasz - wszystkiego, co lubi sosy.
Uwagi:
Wprawy nabrałam przy 3-4 podejściu i w zasadzie proporcje mam na oko, wszystko zależy od tego jaką konzystencję sosu lubimy i oczywiście na ile porcji nam go potrzeba:))))Osobiście zaprawiam sos mielonym siemieniem lnianym.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | zeta |